Stari recept za bakin kolač ne iziskuje ništa više od najobičnijih namirnica koje imate u svojim kuhinjama.
Možda ih širom sveta češće zovu vafli, a kod nas galete ili, najlepše, bakin kolač, ova poslastica generacije na našim prostorima podseća na detinjstvo, pa ga zato vole i deca i oni najstariji.
Ovaj kolač definitivno je mnogima brzo rešenje kad žele da se zaslade, a prednost ovog peciva je što je prilično "neutralno", pa ga možete servirati i samostalno uz mleko, ili posuto prah-šećerom, ili uz voće, džem, krem, sladoled, a možete ga praviti i bez brašna.
S druge strane, popularne su i modifikacije recepta u slanoj varijanti.
Recept za bakin kolač je toliko jednostavan da ga može napraviti svako, pa i početnici u kuhinji. Ne treba vam ni kuhinjska vagica, već možete da koristite običnu šolju za merenje (oko 200 mililitara).
Sastojci:
- 4 jaja
- šolja mleka
- šolja ulja
- šolja šećera
- 4 šolje brašna
- kesica praška za pecivo
Priprema:
- U jednu posudu razbijte jaja, pa im dodajte mleko, ulje, šećer, brašno i prašak za pecivo i sve sastojke izmiksajte.
- Sipajte smesu u aparat za bakin kolač, tj. galete i pecite dok ne porumeni.
- Što kolač duže stoji, to je ukusniji, ali da bi ostao što svežiji, držite ga u kutiji s poklopcem.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Zdrav recept iz putopisa Marka Pola