recept bez mane

Bez belog brašna, mleka, jogurta... Zdrava proja koja se smuti za par minuta, a idealna je za doručak

Ako volite zdravije recepte za ukusna domaća jela, probajte da u proju dodate tikvice i dobijate savršen obrok za doručak.

Proja s tikvicama je mekana, ukusna i zdravafoto: Amallia Eka/Shutterstock

Bilo da je jedete samostalno ili s raznim dodacima, proja je mnogima omiljena na meniju, bilo kao dodatak ručku ili doručak, večera, uz kiselo mleko, jogurt, neko povrće... U svakom slučaju, s njom greške nema!

 

Međutim, mnogi se oslanjaju i na nešto zdravije recepte za proju, s adekvatnom zamenom za belo, pšenično brašno.

 

U takvom receptu, kao glavni sastojak možete koristiti univerzalan letnji sastojak za raznorazna slatka i slana jela.

 

Za proju s tikvicama ne treba vam ništa drugo do par sastojaka, a onda samo ostaje da sačekate da se ispeče...

 

Sastojci:

 

  • 6 jaja
  • 600 grama oceđenih i izrendanih tikvica (oko 3 tikvice srednje veličine)
  • 200 grama kukuruznog brašna
  • 3 kašičice soli
  • 3 kašike ulja

 

Priprema:

 

  1. Tikvice izrendajte, ocedite od vode.
  2. Jaja izlupajte, pomešajte sa solju, pa dodajte tikvicama.
  3. Dodajte brašno i ulje.
  4. Izlijte u pleh obložen pek-papirom.
  5. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko sat vremena (ili kraće, u zavisnosti od rerne). Proverite da li je pečena ubadanjem čačkalice; ako izađe čista, proja je gotova.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb