Ova varijanta superbrze letnje keks torte je recept koji zaista treba da ima svaki porodični kuvar – praktična je, jednostavna za pripremu i božanstvenog ukusa.
Keks torte su slatkiši s kojima tokom leta jednostavno nema greške, a postoji mnogo zanimljivih varijanti ovog laganog dezerta za koji ne mora da se peče kora.
Među posebno popularnima su "slatke male obrnute torte", a danas vam predstavljamo recept za keks tortu sa izraženim ukusom limuna kojoj ćete se rado vraćati celog leta.
Ona se pravi očas posla, od samo nekoliko sastojaka, a za fil su vam potrebna samo tri: kondenzovano mleko, slatka pavlaka i limun, od kog ćete dobiti sok i koru.
Sastojci:
- 500 ml slatke pavlake
- 200 ml kondenzovanog mleka
- rendana korica dva limuna
- 40 ml limunovog soka
- 120 ml vode
- 2 kašike šećera
- aroma limuna ili limunov sok
- keks po potrebi
- listići badema
- karamel sos
Priprema
- Narendajte koricu limuna i dobro ga iscedite.
- Sipajte u jednu činiju 400 ml slatke pavlake i 200 ml kondenzovanog mleka i dobro promešajte. Dodajte 40 ml limunovog soka i rendanu koru limuna i mešajte energično.
- U odvojenu činiju sipajte preostalih 100 ml slatke pavlake i umutite mikserom, pa prebacite to u prethodnu smesu i promešajte.
- U manju činiju sipajte 120 ml vode, šećer i aromu limuna ili limunov sok, pa promešajte.
- Na dno kalupa obloženog prijanjajućom folijom sipajte malo pripremljenog krema, pa lepo poravnajte špatulom. Umačite keks u mešavinu vode, šećera i limuna, pa ređjate preko ovog krema. Zatim nanesite novi sloj fila, opet keks i tako dok ne utrošite sav materijal.
- Pokrijte prozirnom volijom i stavite u zamrzivač na najmanje dva sata.
- Kad izvadite, okrenite naopako i pospite listićima badema, pa prelijte karamel sosom.
Pogledajte kako se pravi kremasta keks torta od limuna.
BONUS VIDEO
Kako se prave sremački salčići?
( Glossy, T.S.R. )