icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

nestvarno lepo

Topla poslastica za hladne večeri: KARAMEL DEZERT koji se topi u ustima (RECEPT)

Podeli:

Ništa lepše niste probali u hladnom decembarskim danima. Možete služiti ovaj topli krem uz kuglu sladoleda, ali nije ništa manje lep ni kada se jede sam, uz šolju čaja

foto: CGN089/Shutterstock
foto: CGN089/Shutterstock

Dani ledenih poslastica su iza nas, ali i tople mogu da budu jednako ukusne, jednako slatke i jednako božanstvene!

 

Sastojci:

 

  • 300 grama šećera
  • 6 velikih jaja, na sobnoj temperaturi
  • 650 mililitara mleka
  • 2 kašičice ekstrakta vanile


Priprema


U šerpi ili dubokom tiganju na niskoj temperaturi zagrejte 230 grama šećera dok se ne istopi i ne dobije zlatnu nijansu. Sipajte ga potom u vatrostalne čašice za pečenje, mini-kalupe ili u silikonske posudice (recimo, za mafine) i ostavite da odstoji desetak minuta.


U velikoj činiji dobro umutite jaja, mleko, ekstrakt vanile i preostali šećer sve dok ne dobijete kompaktnu smesu, ali ona ne treba da bude penasta. Potom njom prelijte karamelizovani šećer u posudicama za pečenje. Poređajte čašice po plehu i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, odnosno sve dok čačkalica zabodena u sredinu jednog od kolača ne izađe čista.


Ostavite da se prohladi, a pre vađenja iz kalupa ili čašica nožem pređite preko ivica kako bi se kolač lakše odvojio i da se ne bi raspao.

 

Po želji ukrasite voćem, listićima nane i sl.

 

 

Inicijalizacija u toku...