Ništa lepše niste probali u hladnom decembarskim danima. Možete služiti ovaj topli krem uz kuglu sladoleda, ali nije ništa manje lep ni kada se jede sam, uz šolju čaja
Dani ledenih poslastica su iza nas, ali i tople mogu da budu jednako ukusne, jednako slatke i jednako božanstvene!
Sastojci:
- 300 grama šećera
- 6 velikih jaja, na sobnoj temperaturi
- 650 mililitara mleka
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema
U šerpi ili dubokom tiganju na niskoj temperaturi zagrejte 230 grama šećera dok se ne istopi i ne dobije zlatnu nijansu. Sipajte ga potom u vatrostalne čašice za pečenje, mini-kalupe ili u silikonske posudice (recimo, za mafine) i ostavite da odstoji desetak minuta.
U velikoj činiji dobro umutite jaja, mleko, ekstrakt vanile i preostali šećer sve dok ne dobijete kompaktnu smesu, ali ona ne treba da bude penasta. Potom njom prelijte karamelizovani šećer u posudicama za pečenje. Poređajte čašice po plehu i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, odnosno sve dok čačkalica zabodena u sredinu jednog od kolača ne izađe čista.
Ostavite da se prohladi, a pre vađenja iz kalupa ili čašica nožem pređite preko ivica kako bi se kolač lakše odvojio i da se ne bi raspao.
Po želji ukrasite voćem, listićima nane i sl.