saveti baštovana

Posadite ih dok još traje jul: Najlepše vrste cveća za sredinu leta – lake za održavanje, raskošne i divnih boja

Neka vas to što je leto odmaklo ne obeshrabri! Postoji mnogo vrsta biljaka koje možete zasaditi tokom jula, a među njima su i one koje vole sunce i one koje napreduju u hladu.

Prelepa ljubičasta Echinacea purpurea jedna je od biljaka može možete posaditi sredinom letafoto: Emilio Ereza / Alamy / Profimedia

Već nekoliko meseci cveće i boje ponovo krase naše terase i vrrtove, a najčešće su tu su begonija, muškatla, lepi jova i čudesna, božanstvena vinka...


Ukoliko još uvek nemate biljaka koliko ste želeli, ni sada nije kasno da ukrasite svoju malu baštu, a baštovanska platforma Garderner's World sastavila je listu cveća koje treba saditi u julu.


U pitanju su višegodišnje biljke, poznate i kao perene ili trajnice, otporne na zimu, koje će vas obradovati i sledeće godine ako ih posadite danas.

Hajdučka trava, ahileja (lat. Achillea)

 


Ahileje su izdržljive, zeljaste trajnice koje daju prelepe i ravne cvetne glavice, veoma popularne među brojnim korisnim insektima. Izgledaju vrlo ljupko i posebno su privlačne zbog perastog lišća.


Ukrasni slez (lat. Alcea)

 


Biljke koje spadaju u rod alceja (lat. Alacea) sadrži skoro 80 poznatih vrsta, a među njima je i popularni ukrasni slez, koji obožava iste uslove u kojima buja i napreduje ruža: mnogo sunca, plodno tlo i dobru cirkulaciju vazduha.

Pupavica (lat. Rudbeckia)

 


Kao i sve biljke u porodici glavočika (lat. Asteraceae), pupavice su omiljene među oprašivačima i pružaju prelepe boje od sredine leta do jeseni. Ovaj cvet se lako uzgaja iz semena.


Geranijumi (lat. Geranium bohemicum)

 


Otporni geranijumi odlično napreduju u senci, a kada prođe sezona cvetanja savetuje se da se biljka oreže kako bi se podstaklo novo cvetanje i rast lišća.


Ehinacea (lat. Echinacea purpurea)

 


Letnja trajnica idealna za jul ima više sorti, a najpopularnija je ljubičsata ehinacea. Odlično napreduje na suncu, ne voli previše vlage, a korisni insekti je rado posećuju.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se izboriti s ambrozijom?