važno je znati

Kako da vam ruže cvetaju celo leto? Uz ovih 5 saveta komšiluk će vam zavideti na najlepšim bodljivkavim kraljicama

0

Ako u bašti imate ruže koje tavore i slabo imaju cveta ovi trikovi će ih podići i biće bujene i nikad lepše

SAVETI ZA GAJENJE NAJLEPŠIH RUŽA
SAVETI ZA GAJENJE NAJLEPŠIH RUŽA foto: Shutterstock / BearFotos

Ruže su biljke koje obično nije teško održavati. Ipak, to ne znači da će same od sebe cvetati kao lude. Potrebno je da im obezbedite osnovne uslove za pravilan rast, razvoj i cvetanje.

 

Prvo što treba da znate ako imate ruže koje se orezuju da je potrebno svakog proleća stablo skratiti na dužinu od 10 do 15 centimetara. Onda će one s prvim toplim danima isterati nove grane, koje će posle biti pune cveta i zdravih zelenih listova.

 

Takođe, ruže koje su mnogo stare neće biti bujne i zdrave, ma koliko se vi trudili oko njih.

1. Sunce

 

Ruže su trnovite bilje, a gotovo sve biljke te vrste vole mnogo sunca. Prilikom sadnje obratite pažnju da im obezbedite da uvek imaju dovoljno svetlosti i sunčevih zraka. Ružama je potrebno najmanje najmanje šest sati sunčeve svetlosti dnevno.

 

2. Rastresito tlo

 

Ružu uvek sadite u zemlju koja je propusna, rastesita i u kojoj nema mnogo gline. Ukoliko je zemlja posna obavezno je pomešajte sa humusom i povremena prehranjujete kako bi mogla da raste i razvija se. Za to su joj potrebni minerali iz zemljišta, a samo vi joj možete pomoći da ih i dobije.

RUŽE VOLE SUNCE I DOVOLJNO, ALI NE PREVIŠE VODE
RUŽE VOLE SUNCE I DOVOLJNO, ALI NE PREVIŠE VODEfoto: Shutterestock/KOOKOO

3. Ne preterujte sa zalivanjem

 

Ruža voli vodu, ali ipak treba biti obazriv. Njen koren će početi da truli ako ima previše vlage. Najbolje je zalivati je svakog dana sa malo vode, a ne natapati je na nekoliko dana. Ako je zemlja rastresita voda će otići u dublje slojeve odakle će ona crpeti tečnost kada joj je potrebna. Ako su velike vrućine obavezno je zalijte bar jednom, najbolje rano ujutru, kad je zemlja hladna.

 

4. Kidajte precvetale cvetove

 

Precvetali cvetovi crpe snagu ruže, pa je najbolje da čim precveta uklonite glavicu koja će se stvoriti na mestu na kojem je bio cvet. Ukoliko to uradite skratićete period do pojave novog cveta i uštedeti joj snagu koja joj je potrebna da dalje gura nove pupoljke. 

RUŽE NE TRAŽE PRETERANU NEGU
RUŽE NE TRAŽE PRETERANU NEGU foto: BestPhotoPlus/Shutterstock

5. Prihrana i zaštita od insekata

 

Trudite se da ruđu prihranite svakih 7 do 10 dana. Osim toga, važno je da obratite pažnju na listove i cvetove i ukoliko primetite sitne biljne vaši reagujete što ranije. One su u stanju da pojedu listove, ali i mlade pupoljke, pa čak i da dovedu ružu do sušenja ako se ne isprska nekim od sredstava na vreme. 

 

Bonus video:

Koje biljke pomažu u borbi protiv opekotina od sunca 

 

 

 

 

makonda-tracker