Divne ledene kiflice ćete obožavati da jedete i prazne i punjene, a vredi malo pričekati da testo odstoji i bude spremno za pečenje.
Ledene kiflice su savršena poslastica za vrele letnje dane, a spremaju se veoma jednostavno. One su sve mekše i lepše kako duže stoje, tako da možete dugo u njima uživati, ako ih ne pojedete već istog dana!
Isprobajte recept za ovo preukusno testo, a posle vam ostaje samo da ga nafilujete, mada može da ostane i prazno.
Sastojci:
- 400g glatkog brašna + jedna kašika za kvasac
- 20g svežeg kvasca (pola kockice)
- 200 ml mlakog mleka
- 200g svinjske mesti
- kašika šećera
- kašičica soli
Priprema:
- Izmrvite kvasac i dodajte mu kašiku braška, šećer i mleko. Promešajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta.
- Dodajte mast i promešajte. Dodajte brašno i umesite u loptu.
- Testo zamotajte u krpu i zavežite krajeve gumicom, pa stavite u šerpu ili veliku posudu sa hladnom vodom i tako poklopite i ostavite da odstoji oko dva i po sata.
- Kada je odstojalo, izvadite testo i stavite ga na pobrašnjenu površinu, pa pobrašnite testo i razvaljajte u krug i nasecite nožićem za picu na jednake delove koji izgledaju kao trouglići (isecite na pola, pa na četvrtine, pa na osmine..).
- Svaki trougao nafilujte džemom ili čokoladom, šta imate u kući.
- Stavite ih u pleh za pečenje sa pek-papirom, pa ostavite kiflice da odstoje još 45 minuta, te ih onda stavite da se peku oko 12 minuta na 200 stepeni. Pazite da se ne prepeku.
- Vruće kiflice uvaljajte u prah šećer i sladite se. Što duže stoje, sve su lepše!
Bonus video
LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara
( Glossy, M.R., Izvor: Sašina kuhinja )