Budući da smo vekovima bili pod Turcima ne iznanađuje što su se njihova jela odomaćila na našim trpezama
Srpska i turska kuhinja imaju dosta sličnosti. Domaćice su u prošlosti često modifikovale turske recepte, prilagođavale ih našem podneblju, a mnoga od jela ostala su omiljena na mnogim porodičnim trpezama.
Jedno od njih svakako je i turski menemen, jelo koje se brzo sprema, jednostavno je i savršeno kada želite da pojedete nešto ukusno i lepo, hranljivo i jeftino.
Ovaj starinski recept za originalni turski menemen sačuvale su naše bake od zaborava, a ako volite jela koja su gotova za tili čas obavezno ga isporobajte.
Potrebno je:
- 5 paprika (najbolje različite boje)
- 1 ljuta paprika (može i bez)
- 2 glavice crnog luka
- malo maslinovog ulja
- 20 g putera
- 3 veća paradajza
- 3-4 jajeta
- malo šećera
- so i biber
- peršun
Priprema:
Povrće dobro oprati, pa papriku iseckati na kockice, ljutu na kolutiće i obavezno odstarniti sve semenke. Paradajz malo popariti kako biste ga lakše oljuštili, a potom iseckajte i njega na kockice.
U šerpu staviti ulje i puter da se ugreju, pa na njima propržiti luk iseckan sitno na kockice. Kad luk promeni boju dodati papriku i dinstati, a potom dodati paradajz i malo šećera.
Ostaviti da se na tihoj vatri krčka sve dok paradajz ne postane toliko mekan da možete viljuškom da ga skroz zdrobite. Nakon toga ulupajte jaja i prelijte povrće, malo posolite i ukrčkajte nekoliko minuta.
Odozgo dodajte malo seckanog peršuna i vaš ručak je spreman.
Bonus video:
Recept za sremačke salčiće