preukusno

Recept za originalni turski menemen: Sprema se za 15 minuta i savršen je za vrele letnje dane

0

Budući da smo vekovima bili pod Turcima ne iznanađuje što su se njihova jela odomaćila na našim trpezama

RECEPT ZA TURSKI MENEMEN
RECEPT ZA TURSKI MENEMENfoto: Shutterstock / Mehmet Cetin

Srpska i turska kuhinja imaju dosta sličnosti. Domaćice su u prošlosti često modifikovale turske recepte, prilagođavale ih našem podneblju, a mnoga od jela ostala su omiljena na mnogim porodičnim trpezama.

 

Jedno od njih svakako je i turski menemen, jelo koje se brzo sprema, jednostavno je i savršeno kada želite da pojedete nešto ukusno i lepo, hranljivo i jeftino.

 

Ovaj starinski recept za originalni turski menemen sačuvale su naše bake od zaborava, a ako volite jela koja su gotova za tili čas obavezno ga isporobajte.

Potrebno je:

 

  • 5 paprika (najbolje različite boje)
  • 1 ljuta paprika (može i bez)
  • 2 glavice crnog luka
  • malo maslinovog ulja
  • 20 g putera
  • 3 veća paradajza
  • 3-4 jajeta
  • malo šećera
  • so i biber
  • peršun
MENEMEN SE PRAVI BRZO I VRLO JE UKUSAN
MENEMEN SE PRAVI BRZO I VRLO JE UKUSAN foto: Osman Bugra Nuvasil/Shutterstock

Priprema:

 

Povrće dobro oprati, pa papriku iseckati na kockice, ljutu na kolutiće i obavezno odstarniti sve semenke. Paradajz malo popariti kako biste ga lakše oljuštili, a potom iseckajte i njega na kockice. 

 

U šerpu staviti ulje i puter da se ugreju, pa na njima propržiti luk iseckan sitno na kockice. Kad luk promeni boju dodati papriku i dinstati, a potom dodati paradajz i malo šećera.

 

Ostaviti da se na tihoj vatri krčka sve dok paradajz ne postane toliko mekan da možete viljuškom da ga skroz zdrobite. Nakon toga ulupajte jaja i prelijte povrće, malo posolite i ukrčkajte nekoliko minuta. 

 

Odozgo dodajte malo seckanog peršuna i vaš ručak je spreman. 

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće 

 

makonda-tracker