(recept)

Niskokalorična, jeftina, hranljiva & osvežavajuća! Hladna ČORBA OD TIKVICA je najbolji ručak za najvrelije dane u godini

Ko kaže da je meso neophodno za izdašan i hranljiv ručak? Tokom leta tanjir okrepljujuće, hladne, domaće čorbice od tikvica i kisele pavlake može biti baš to što vam treba! 

Okrepljujuća domaća čorbica od tikvica i kisele pavlakefoto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

Tikvice su povrće bez kog ne možemo da zamislimo leto, a ovih dana su one i najjeftinije u godini, pa zaista vredi eksperimentisati i probati nove recepte u kojima su one glavni sastojak!


Stigle su nam u Evropu tek pre nekoliko vekova, iz Amerike, kada su ih preko Atlantskog okeana doneli konkistadori, pa su uskoro postale čest sastojak u jelima mediteranske kuhinje.


Danas se jedu na bezbroj načina: presne, pohovane, punjene, a postoje i vrlo interesantne poslastice od tikvica! Ipak, ako želite da ih koristite da se rashladite u najvrelijim danima tokom leta, uz malo kalorija i obilje hranljivih materija, obavezno probajte recept za okrepljujuću hladnu čorbu od tikvica.

Hladna čorba od tikvica

 

Krem čorba od tikvica i kisele pavlakefoto: Shutterstock/NoirChocolate

Sastojci:

 

  • 4 tikvice, srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka, srednje veličine
  • 4 šolje bujona od povrća (može i samo voda)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • pola čaše kisele pavlake
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica suvog začina
  • (opciono) rukola, bosiljak, feta sir, krutoni...


Priprema

  1. Iseckajte crni luk na sitno, pa ga propržite na malo maslinovog ulja, sve dok ne bude proziran i mekan (oko pet minuta).
  2. U međuvremenu tikvice iseckajte ih na kockice (ne morate da ih ljuštite ako ste ih dobro oprali), pa ih dodajte luku, promešajte i posolite. Posle jednog minuta, nalijte bujon od povrća ili vodu.
  3. Posle pet minuta kuvanja smanjite s najjače na srednju ili tihu temperaturu, pa kuvajte dok tikvice ne omekšaju. Dodajte suvi začin i biber pred kraj, kao i još soli po ukusu.
  4. Isključite, sklonite s ringle i ostavite da se prohladi, pa dobro umutite štapnim mikserom.
  5. Kad bude potpuno ohlađeno, prebacite u činiju s poklopcem, pa stavite u frižider najmanje na sat vremena. Pre serviranja, dodajte po kašiku kisele pavlake u tanjir, a po želji ukrasite začinskim biljem ili kockicama feta sira.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako izgleda kad poznati kuvaju?