(recept)

Najukusniji LETNJI RUČAK BEZ MESA: Neobično i zasitno jelo koje će obožavati i oni koji ne vole TIKVICE

Brza i zdrava jela s tikvicama uvek su dobar izbor u letnjim danima, a danas vam predstavljamo neodoljiv ručak sa tikvicama, sirom i povrćem posle kog nema praznog stomaka

Ideja za ručak sa tikvicama i siromfoto: Ricette dolci, Youtube Printscreen

Tikvice su nezaobilazna namirnica tokom leta, jer je u pitanju zdravo, niskokalorično, nutritivno raznovrsno i jeftino povrće koje nam pruža bezbroj mogućnosti za slana i slatka jela.


Često se koristi u pripremi proja bez belog brašna, malo ko može da odoli pohovanim tikvicama, a popularno je i kao zamena za meso u pljeskavicama i domaćim ćuftama.


Međutim, postoji jedno vrlo interesantno i brzo jelo s tikvicama koje sigurno niste probali, a veoma je izdašno, zasitno, ukusno i može da se spakuje za posao je je praktično. Obavezno ga probajte i javite nam utiske!

Zapečeno povrće i sir u tikvicama

 

Ideja za ručak sa tikvicama, povrćem i siromfoto: Ricette dolci, Youtube Printscreen

Sastojci:

 

  • 3 velike tikvice + 1 jedna srednja ili manja
  • 1 glavica crnog ili crvenog luka
  • 1/2 crvene paprike
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 250 g rikota sira
  • 2 kašike rendanog parmezana
  • 2 cela jajeta
  • 1-2 šake kačkavalja sečenog na kocke
  • 1 kašika peršuna
  • 2 kašike prezle
  • ulje po potrebi


Priprema

 

  • Dobro operite tikvice i izrendajte ih po dužini, na duge kriške (ne morate da ljuštite koru ako je dobro oprana).
  • Podmažite uljem pleh, pa poređajte po njemu tikvice i namažite ih uljem, treba da pokriju celo dno. Potom ih posolite i pecite oko tri minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
  • Podmažuite tiganj uljem, pa na njemu propržite sitno seckanu glavicu crnog ili crvenog luka. Potom dodajte sitno seckanu polovinu crvene paprike, seckan čen belog luka i fino izdinstajte.

 

Ideja za ručak sa tikvicama i siromfoto: Ricette dolci, Youtube Printscreen
  • Ubacite zatim tikvicu sečenu na kockice, pa začinite, promešajte i pržite dok ne omekne.
  • Prebacite sve u hladnu činiju, pa dodajte 250 g rikota sira, parmezan i jaja, pa mešajte dok se ne sjedini. Pred kraj dodajte kačkavalj i kašiku peršuna i promešajte.
  • Namažite uži kalup uljem (može i puter ili mast), pospite dno kašikom prezle, pa poređajte pečene kriške tikvica po dnu, tako da pokrijete i unutrašnje zdove posude za pečenje. Zatim kašikom ubacite malo po malo fila od sira i povrća, poravnajte, pa prekrijte ostatkom tikvica i pospite kašikom prezle.
  • Pecite 35-40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 

Pogledajte kako se pravi ovo brzo i ukusno jelo od tikvica.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se prave sremački salčići?