rapsodija ukusa

Nepravedno zapostavljeni specijalitet domaće kuhinje koji svi vole: Jednostavan i brz recept za NAJUKUSNIJE ĆUFTE

U susret predstojećim letnjim danima, svi tragaju za jelima koja se spremaju brzo i lako, a zadovoljavaju sva čula i pružaju osećaj sitosti. Pronašli smo savršen recept za domaće ćufte u sosu koji ćete obožavati.

Ćufte u paradajz sosufoto: AS Foodstudio/Shutterstock

Kada nastupe topli dani, niko nema želju da 5 sati stoji iznad vrele rerne niti da jede hranu koja teško pada na stomak. 

 

Čest je slučaj da nam ponestane inspiracije i ideja kada je kuvanje u pitanju, a postoje neka dobra stara, nepravedno zaboravljena jela, koja su pravi specijaliteti i pričinjavaju zadovoljstvo za sva čula.

 

U tu grupu spadaju i svima omiljene ćufte u sosu od paradajza, a u nastavku teksta vam predstavljamo najbolji recept za njih. 

SASTOJCI 

 

Za ćufte:

 

  • 400 grama mlevenog junećeg mesa
  • 1 jaje
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 parče hleba (sredina)
  • 1 kafena kašičica suvog začina
  • 2 kafene kafičice mlevene paprike
  • malo sitno seckanog peršuna
  • so i biber po ukusu 

 

Za sos:

 

  • 4 dl vode
  • 3 dl soka od paradajza
  • 2 kašičice mlevene paprike 
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica soli
  • sitno seckani peršun

 

Ćufte važe za jedno od najukusnijih jela domaće kuhinjefoto: anmbph/Shutterstock

 

PRIPREMA

 

Ćufte:

  1. Crni i beli luk iseckati na sitno, jaje umutiti viljuškom kao za kajganu, a sredinu hleba blago natopiti vodom. Zatim sve to pomešati sa ostalim sastojcima za ćufte, a kada se dobije homogena masa, potrebno je pokriti posudu folijom i ostaviti je da odstoji pola sata u frižideru.
  2. Pošto je pola sata prošlo, uvaljajte ruke u brašno (kako vam se masa ne bi lepila za dlanove) i od ohlađene mase počnite da oblikujete ćufte. 
  3. Tako oblikovane, ćufte je potrebno blago propržiti sa obe strane. Kada porumene, sklonite ih u stranu.

 

Sos:

  1. Kratko propržite brašno kako biste napravili zapršku, potom dodajte alevu papriku. Kada se brašno i aleva paprika sjedine, prelijte ih sokom od paradajza.

 

Pire krompir može se poslužiti kao dobar prilog uz ćuftefoto: Profimedia

Završnica:

 

  • Propržene ćuftice lagano spustite u sos i sve zajedno promešajte uz povremeno dolivanje vode. Dodajte soli po ukusu, poklopite lonac i ostavite jelo da se krčka na tihoj vatri. Na samom kraju dodajte malo seckanog peršuna.

 

Ovo lagano i ukusno jelo zasigurno će vas zasititi, a za potpun doživljaj možete ga poslužiti i uz pire krompir, koji je savršen dodatak svakom mesnom obroku.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Recept za savršen gulaš