U susret predstojećim letnjim danima, svi tragaju za jelima koja se spremaju brzo i lako, a zadovoljavaju sva čula i pružaju osećaj sitosti. Pronašli smo savršen recept za domaće ćufte u sosu koji ćete obožavati.
Kada nastupe topli dani, niko nema želju da 5 sati stoji iznad vrele rerne niti da jede hranu koja teško pada na stomak.
Čest je slučaj da nam ponestane inspiracije i ideja kada je kuvanje u pitanju, a postoje neka dobra stara, nepravedno zaboravljena jela, koja su pravi specijaliteti i pričinjavaju zadovoljstvo za sva čula.
U tu grupu spadaju i svima omiljene ćufte u sosu od paradajza, a u nastavku teksta vam predstavljamo najbolji recept za njih.
SASTOJCI
Za ćufte:
- 400 grama mlevenog junećeg mesa
- 1 jaje
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 parče hleba (sredina)
- 1 kafena kašičica suvog začina
- 2 kafene kafičice mlevene paprike
- malo sitno seckanog peršuna
- so i biber po ukusu
Za sos:
- 4 dl vode
- 3 dl soka od paradajza
- 2 kašičice mlevene paprike
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica soli
- sitno seckani peršun
PRIPREMA
Ćufte:
- Crni i beli luk iseckati na sitno, jaje umutiti viljuškom kao za kajganu, a sredinu hleba blago natopiti vodom. Zatim sve to pomešati sa ostalim sastojcima za ćufte, a kada se dobije homogena masa, potrebno je pokriti posudu folijom i ostaviti je da odstoji pola sata u frižideru.
- Pošto je pola sata prošlo, uvaljajte ruke u brašno (kako vam se masa ne bi lepila za dlanove) i od ohlađene mase počnite da oblikujete ćufte.
- Tako oblikovane, ćufte je potrebno blago propržiti sa obe strane. Kada porumene, sklonite ih u stranu.
Sos:
- Kratko propržite brašno kako biste napravili zapršku, potom dodajte alevu papriku. Kada se brašno i aleva paprika sjedine, prelijte ih sokom od paradajza.
Završnica:
- Propržene ćuftice lagano spustite u sos i sve zajedno promešajte uz povremeno dolivanje vode. Dodajte soli po ukusu, poklopite lonac i ostavite jelo da se krčka na tihoj vatri. Na samom kraju dodajte malo seckanog peršuna.
Ovo lagano i ukusno jelo zasigurno će vas zasititi, a za potpun doživljaj možete ga poslužiti i uz pire krompir, koji je savršen dodatak svakom mesnom obroku.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Recept za savršen gulaš