zamirisaće cela kuća

Starinski recept za DŽEM OD JAGODA od samo 3 sastojka: Zaboravite na moderne zavrzlame, ovako su ga pravile naše bake

Za njegovu pripremu ne treba ni mnogo truda, ni mnogo vremena, a ukus je takav da ćete se odmah setiti detinjstva 

NAJLEPŠI DŽEM OD JAGODA PO BAKINOM RECEPTU foto: Shutterstock / nadianb

Domaći džemovi od voća sigurno su nešto najlepše što članovima svoje porodice možete da napravite. Tokom duge zime super je imati u ostavi neku teglicu domaćeg džema koji se savršeno slaže uz palačinke, krofne, patišpanj, a mnogi ga obožavaju i sa puterom na hlebu.

 

Ukoliko i vi volite ukusne domaće đakonije, ali vam se diže kosa na glavi pri pomisli na recepte u kojima ima svega i svačega ovaj jednostavan, starinski recept će vas potpuno oduševiti.

 

Pa da prionemo na posao, evo šta je potrebno za pripremu najlepšeg džema od jagoda.

Sastojci:

 

  • 1 kg jagoda
  • 600 gr šećera
  • sok od jednog limuna

 

Način pripreme:

 

Jagode dobro operite, poređajte u jedan red u šerpu i pospite šećerom. Ostavite tako da odstoje sat vremena. Potom stavite na šporet i kuvajte oko pola sata na najvišoj temperaturi.

STARINSKI RECEPT ZA DŽEM KOJI MAMI UZDAHE foto: nadianb/Shutterstock

Kad smesa proključa počeće da se stvara penica koju kašikom skupite i izbacite iz šerpe. Zatim smanjite temperatu i ostavite da se lagano kuva dok se ne dobije lepa gusta smesa. Pred sam kraj kuvanja dodajte sok od limuna i skinite šerpu sa šporeta. Ostavite da se džem ohladi, pa ga sipajte u sterilne teglice.

 

Tegle okrenite naopako ako su metalni poklopci i tako neka stoje do sutradan. Čuvati ga na hladom mestu.

 

Bonus video:

Da li biste se zasladili slaninom?