Da biste napravili kvalitetan i ukusan domaći džem, ne treba vam ni mnogo vremena ni mnogo sastojaka
Jagode spadaju u omiljene voćke, a tako kratko možemo da uživamo u svežim plodovima da je važno što pre ih iskoristiti.
Jedan od najpopularnijih načina jeste priprema džema od jagoda, jednog odomiljenih slatkih namaza širom sveta, koji možete potom koristiti u raznim pecivima za doručak i večeru.
Ovako pripremljen džem od jagoda biće neodoljivog mirisa i ukusa, a za ovaj recept se ne koriste dodaci.
Sastojci:
- 1 kilogram jagoda
- 1 kesica vanilinog šećera
- 500 g šećera
Priprema
- Dobro operite i očistite jagode od peteljki, pa ih iseckajte sitno.
- U duboku šerpu sipajte red jagoda, pa preko red šećera i tako sve dok ne potrošite materijal. Poklopite i stavite u frižider na tri sata, da jagode puste sok.
- Stavite na ringlu zagrejanu do srednje temperature, pa kuvajte uz povremeno mešanje. Obavezno skidajte penu koja će se formirati.
- Nakon 20 minuta kuvanje, trebalo bi da kašika ostavlja trag na dnu šerpe.
- Pred kraj, dodajte vanilin šećer, dobro promešajte, pa krčkajte još tri minuta i sklonite s vatre.
- Stavite dobro oprane i suve tegle u rernu, uključenu na 100 stepeni, pa ih izvadite posle 20 minuta i ostavite da se hlade. Dok je džem još topao, sipajte ga u tegle, pa vratite u rernu na još 15 minuta.
- Zatim dobro zatvorite tegle, uvijte ih u peškir i ostavite da se ohlade.
- Čuvajte ih na tamnom i suvom mestu do otvaranja.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako znati da li je jagoda prskana?