Slani štapići uvek su dobro rešenje za doručak ili večeru, a umesto da kupujete one iz pekare, probajte ovu zdraviju i još ukusniju verziju slanaca
Slanci nisu bez razloga jedno od omiljenih peciva i među najpopularnijim proizvodima u našim pekarama, ali njima pšenično belo brašno i gluten uopšte nisu potrebni da bi bili slasni i mekani!
Umesto klasičnog recepta, upotrebite neko bezglutensko brašno i dodajte mu jogurt i dobićete testo koje ćete obožavati i praviti često.
Ako želite, za premaz možete iskoristiti i izgnječen beli luk pomešan s maslinovim uljem ili pred kraj pečenja prekriti slance sirom i peršunom, a čak i bez toga ovo pecivo će biti neodoljivo. Po želji pospite začinskim biljem, a možete naseckati čak i slaninicu... ma, baš sve što poželite!
Sastojci:
- 200 g bezglutenskog brašna po izboru
- 170 ml grčkog jogurta ili gustog običnog jogurta
- 1 kesica praška za pecivo
- malo maslinovog ulja
- so po ukusu
Priprema
- Uključite rernu na 180 stepeni, da se greje i obložite pek-papirom pleh.
- Sipajte u činiju prašak za pecivo i bezglutensko brašno po izboru – od leblebija, badema, pirinča ili univerzalnu smesu, pa dodajte jogurt malo po malo. Treba da dobijete testo koje se mrvi.
- Mesite nekoliko minuta, dok ne napravite fino i glatko testo, a po potrebi dodajte još malo jogurta.
- Podelite testo na šest jednakih delova, pa ih rolajte u oblik kobasice široke oko 2-3 cm. Ređajte po plehu, pa ih premažite maslinovim uljem i posolite.
- Pecite na sredini rerne oko 20 minuta, dok ne dobije finu zlatnu boju.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako da testo naraste brže?