Recept za italijanske lazanje je jednostavan, a neke sitnice prilikom pripreme mogu značajno da doprinesu ukusu, mirisu, teksturi...
Lazanje, dragulj slavne i obožavane italijanske kuhinje i regije Emilija-Romanja, spada u omiljena jela koja nam stižu s Apenina, a uz osnovni recept za domaće lazanje postoji mnogo različitih varijanti.
U suštini, lazanje se oslanjanju na slaganje osnovnih komponenti: listova testenine, sosa od paradajza, mlevenog mesa i sira. Međutim važne su nijanse, odnosno detalji – količina sosa, samo meso, vrsta sira, sorta paradajza...
Sve to doprinosi ukusu lazanja, a neki od najpoznatijih ljudi koje smo viđali s varjačom u ruci imaju svoje male tajne za pripremu ovog jela koje su podelili sa svetom.
Đada de Laurentis: Dodajte puter
Poznata italijanska zvezda kulinarstva na samom kraju pripreme lazanje, pre nego što je ubaci u rernu, stavi puter preko jela, preko narendanog sira, kako bi odozgo bilo još kremastije i sočnije.
Marčela Hazan: Napravite svoje listiće za lazanje
Postoji velika razlika u ukusu i teksturi sušene testenine kupljene u prodavnici i sveže, domaće testenine, a autorka knjige "Osnove klasičnog italijanskog kuvanja" pričala je da da lazanje najbolje ispadaju kada napravi veoma tanke listove za lazanje.
Ona je svojevremeno otkrila i da se sveža testenina brže kuva, a dobija se glatka, svilenkasta tekstura i jelo ostaje fenomenalno i kada se podgreje.
Majkl Sajmon: Pomešajte sireve
Mocarela i rikota se tipično koriste za lazanje, pomešani ili samostalno, a Majkl Sajmon savetuje da odete korak dalje i dodate nekoliko slojeva parmezana ili druge vrste sira za bogatiji ukus.
Dejvid Tanis: Dodajte brokoli
Iako se tradicionalne lazanje prave od mlevene govedine, ne postoji pravilo da ovo jelo mora da bude s mesom, pa vegetarijanci ili oni koji su na posnoj ishrani mogu da zamene meso povrćem.
Kuvar i autor brojnih knjiga Dejvid Tanis preporučuje da se koristi mešavina povrća ili samo jedno u kom uživate, s kaže da je dobra ideja skuvati brokoli, pa ih ispasirane namazati na listove za lazanje.
Ina Garten: Zamenite mleveno meso kobasicom
Većina uobičajenih recepata za lazanje sadrži mleveno meso, a nema ničega lošeg u tome da ga zamenite nekim drugim tipom mesa, poput sitno seckane kobasice.
Marta Stjuart: Pecite lazanje u posuđu od livenog gvožđa
Čuvena ameirčka lifestyle zvezda Marta Stjuart kaže da ovi materijali bolje sadržavaju toplotu nego vatrostalno staklo, zahvaljujući čemu celo jelo bude pečeno ravnomernije, pa ivice budu lepe i hrskave.
Ona savetuje i da pokrijete lazanje prilikom termičke obrade ako ne želite da prokuvate kupovnu testeninu pre pečenja.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Italijanska kuhinja na srpski način