Ako počinjete da gubite ideje šta možete da spremite za porodični ručak, ovaj predlog će vam se dopasti jer je hranljiv, izdašan, a brz
Kada je u pitanju bogat ručak za celu porodicu, s klasičnom musakom od krompira i mlevenog mesa nema greške, kao ni s ukusnim lazanjama, ali šta ako bismo iskoristili ove klasične recepte kao inspiraciju za dijetalno jelo?
Neko ga naziva musakom od tikvica, nego lažnom lazanjom, a u svakom slučaju je ovo jelo zasitno, veoma izdašno i ukusno.
Najbolje od svega je što se priprema očas posla, a glavna "zvezda" su tikvice.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa po izboru
- 1 kg tikvica
- 3 cela jajeta
- 100 ml mleka
- 1 glavica crnog luka, srednje veličine
- 1 kašika suvog začina
- brašno po potrebi
- so i biber po ukusu
- origano po želji
- rendani parmezan po ukusu
- ulje po potrebi
Priprema
- Oljuštite tikvice, pa ih isecite na kriške (po dužini). Lepo posolite po ukusu, pa ih poređajte po papirnim ubrusima da se cede.
- Sitno iscekajte crni luk i propržite na malo ulja, pa tome dodajte mleveno meso.
- Kad porumeni, dodajte origano, suvi začin, so i biber.
- Dobro oceđene tikvice uvaljajte u brašno, pa ređajte po dnu vatroslatne posude, prethodno podmazane uljem.
- Potom poređajte sloj mlevenog mesa, pa ponovo ređajte tikvice i tako ponavljajte dok ne utrošite materijal.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.
- Umutite jaja i mleko, pa time prelijte i vratite u rernu i pecite još 20 minuta.
- Pet minuta pred kraj pečenja, pospite rendanim parmezanom.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Musaka i šopska kakve niste probali