Carska pita spada u omiljene "smuti, pa prospi" recepte, a možete je napraviti i u obliku mafina i u posnoj varijanti! Odlično je rešenje za brz doručak ili večeru, goste i ako pakujete hranu i nosite na posao.
Carska pita jedno je od omiljenih peciva od kukuruznog brašna širom sveta, a na našim prostorima spada u popularna rešenja za doručak i večeru. Bez nje je teško zamisliti slavsku trpezu i druga slavlja na kojima okupljamo veći broj gostiju, a spada u vrlo praktična testa.
Još je praktičnije ako carsku pitu spremite u obliku mafina, a ako poštujete Uskršnji post ili iz bilo kog razloga ne jedete hranu životinjskog porekla, ovaj recept će vam se sigurno dopasti.
Svi sastojci umute se za svega nekoliko minuta, a posle pola sata pečenja stiže vam ukusno, mirišljavo i zasitno posluženje.
Sastojci:
- 120 g kukuruznog brašna
- 120 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 120 ml ulja
- 120 ml mineralne gazirane vode
- 1 kašika lanenog semena
- ½ kašičice kurkume
- 2 crvene kisele paprike
- 5-8 kiselih krastavčića
- 100 g biljnog sira
- masline po ukusu
- so po ukusu
- topla voda po potrebi
Priprema
- Sitno iseckajte kisele krastavčiće, kiselu papriku i posni sir.
- U jednoj dubljoj čini pomešajte brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo, kurkumu i laneno seme, pa tome dodajte iseckane krastavčiće, sir i papriku.
- Kad dobro promešate, dodajte kiselu vodu, pa po potrebi malo po malo tople vode dok ne dobijete testo retko poput onog za palačinke (imajte u vidu da će paprika i krastavčići pustiti malo tečnosti!). Promešajte.
- Sipajte u korpice za pečenje koje ste rasporedili po kalupu za mafine.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko pola sata.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Lignje na mornarski način