Ako postite, imamo predloge za ukusne mafine koji se prave bez jaja i mleka, a uz to su i jeftini.
Ako postite tokom Vaskršnjeg posta, možete isprobati pregršt varijacija recepata za razne slane đakonije, uključujući i posne pite, a odličan izbor su i posni mafini.
I sa njima možemo eksperimentisati i dodavati sastojke po želji ili one koje imamo u kući, uključujući različito povrće, ako pravimo slane, ili voće i orašaste plodove, ako pravimo slatke mafine.
Donosimo vam jednostavne recepte za mafine koji se spremaju jednostavno i jeftino.
Mafini sa spanaćem
Sastojci:
- 2 čaše kukuruznog brašna
- 2 čaše belog brašna
- 4 kašike griza
- 3 čaše kisele vode
- 2 kesice praška za pecivo
- 100 ml ulja
- 200 g spanaća
- kašičica soli
Priprema:
- U dubljoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, belo brašno, griz i prašak za pecivo, a spanać operite, prelijte ključalom vodom, pa kada omekša, na sitno naseckajte.
- U suve sastojke dodajte ulje, kiselu vodu, spanać i so, pa sve zajedno promešajte. Smesu ostavite na sobnoj temperaturi da malo odstoji.
- U kalup za mafine stavite korpice za pečenje, pa svaku napunite malo preko polovine.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 C oko 15 minuta.
Proja-mafini
Sastojci:
- 3 šolje pšeničnog brašna
- 3 šolje kukuruznog brašna
- 2 šolje obične vode
- 1 šolja kisele vode
- 1 šolja ulja
- 2 kašičice soli
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
- U dubljoj posudi pomešajte sve suve sastojke, pa onda dodajte vodu, kiselu vodu i ulje.
- Sve promešajte žicom za mućenje ili varjačom.
- Smesu možete da izlijete u pleh obložen pek papirom, a možete i da stavite u kalupe za mafine, u koje ćete prethodno staviti papirne korpice.
- Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite oko 20 minuta.
Čoko-mafini
Sastojci:
- 1,5 šolja brašna
- pola šolje ili šolja šećera (ako volite slađe)
- kesica vanilinog šećera
- 1 puna kašika kakaoa
- kašičica sode bikarbone
- kašičica jabukovog sirćeta
- pola kašičice soli
- 80 ml ulja
- šolja vode
Priprema:
- Pomešajte sve suve sastojke, pa dodajte ulje, vodu i sirće.
- Gotovu smesu sipajte u namazan i pobrašnjen kalup za mafine. Možete koristiti i papirne korpice.
- Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 C stepeni, oko pola sata.
- Ohladite i dekorišite po želji, a možete ih puniti borovnicama, višnjama, orašastim plodovima...
*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!