Kada pravimo posne recepte, dobro je znati koja je zamenska opcija za jaja u njima, kako bi se sastojci lepo "vezali".
Počeo je Vaskršnji post, te se vernici uzdržavaju, između ostalog, i od hrane životinjskog porekla, među koju spadaju i jaja.
Kako su jaja namirnica koju, inače, često koristimo u receptima, dobro je znati koja je posna zamena za njih, a ujedno odgovarajuća alternativa.
Premda jaja u mrsnim receptima povezuju sastojke, postoje opcije kojima se ona mogu zameniti u posnim receptima kako bi tekstura bila fina. Uz to, takve alternative pogodne su i za vegane, kao i za one osobe koje su alergične ili iz nekog razloga ne smeju ili ne vole da jedu jaja.
Recept za tzv. vegansko jaje sastoji se od mlevenog lana i vode.
Načelno, za jedno jaje zamena će iznositi:
- kašika mlevenog lana
- 2,5 do 3 kašike vode
Da biste pripremili vegansko jaje, sveže mleveni lan pomešajte s vodom, pa ostavite da malo odstoji, oko 4 minuta.
Važno je napomenuti da ovo nije najidealnija zamena za svaki recept, ali je odlična za hlebiće, braunije, mafine, kolače, palačinke i slično.
Uz to, još jedna dobra alternativa jeste čija seme, koje se u istoj razmeri meša s vodom, a mnoge domaćice se kunu u psilijum.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Teolog o postu