+ odlični trikovi

Mogu li se zamrzavati i koliko dugo smeju da stoje? Evo kako je najbolje čuvati JAJA da bi ostala što duže sveža

0

Mnogi misle da je dovoljno da čuvaju jaja u vratima frižidera, ali postoje odlični trikovi za domaćinstvo.

Kako je najbolje čuvati jaja?
Kako je najbolje čuvati jaja?foto: Shutterstock/lovemydesigns

Ljudi obično drže jaja u vratima frižidera u većini domaćinstava, ali da li je to najbolja opcija? Premda su jaja među glavnim namirnicama u svim domaćinstvima, ako se ne čuvaju kako treba, mogu postati nebezbedna za jelo ili im se ukus može pokvariti.

 

Kako bi se čuvala na najbolji način, stručnjaci iz Egg Info podelili su savete koja će mnogima koristiti, a prenosi ih Express.

 

Najpre, tvrde da se jaja moraju čuvati u pakovanju u kom su kupljena, jer "ništa ne može da pobedi originalni karton". Razlog da se jaja čuvaju u kartonu jeste da ostanu sveža što duže. Ljuske jaja imaju male pore kroz koje bakterije iz druge hrane i mirisi druge hrane mogu da prodru vremenom.

 

Za optimalan kvalitet i bezbednost, preporučuje se da se jaja drže na temperaturi ispod 20 stepeni, ali i da se izbegava pomeranje između jako hladne i tople temperature, recimo, iz kola u frižider preterano često. Sve prednosti idu, jasno ka držanju u frižideru, gde je temperatura konstantna i jaja duže ostaju sveža.

 

Kada hoćete da ih pripremite, ostavite ih na sobnoj temperaturi oko pola sata. 

 

Što se tiče sirovih žumanaca ili belanaca, mogu da stoje u frižideru ako planirate da ih iskoristite u narednih nekoliko dana.

 

Žumance i belance se može čuvati u frižideru, ali odvojeno
Žumance i belance se može čuvati u frižideru, ali odvojenofoto: iva/Shutterstock

Moraju biti odvojena i čuvana u posebnim, zatvorenim posudama, da se zaštite od kvarenja. Stručnjaci su dodali da je trik da žumance ostane fino i mekano taj da se doda tanak sloj mleka (ali bez preteranog potapanja).

 

Belanca mogu da se čuvaju oko dva dana, a žumanca oko četiri dana, navodi se.

 

Možete ih i zamrznuti, ali pre toga ga treba umutiti. Jaja u ljusci ne treba zamrzavati. Takođe, možete dodati i pola kašičice soli ili šećera po jajetu, u zavisnosti od toga da li će vam jelo biti slatko ili slano, kako ne bi postalo lepljivo.

 

*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Jaja na oko sa feta sirom

 

makonda-tracker