vaskršnji post 2024.

Jednostavno se spremaju, a garantuju MNOGO SLATKIH UKUSA! 3 posna kolača koja ćete u slast jesti (i voćni i čokoladni)

Ako postite, isprobajte recepte za voćne i čokoladne kolače bez kravljeg mleka i jaja.

Posni kolač od višanja je jedna opcija za one koji poste, a žele da se zasladefoto: wisit wongba/Shutterstock

Počeo je Vaskršnji post, a za vernike koji poste, nekad je izazovno naći iznova nove recepte.

 

Zato vam donosimo predloge za tri preukusna posna kolača, bez jaja i kravljeg mleka, a može se naći neki po svačijem ukusu, bilo da više volite voće ili čokoladu.

 

Kao meru možete koristiti čašu od 2 decilitra, odnosno jednu jogurtnu čašu.

 

 

Posni kolač s višnjama (mera na čaše)

 

Sastojci:

 

  • 2 čaše mekog brašna
  • 2 čaše griza
  • čaša šećera
  • prstohvat soli
  • kesica (15 gr) praška za pecivo
  • 900 gr zamrznutih višanja

 

  • 1 vanilin šećer
  • malo manje od jedne čaše šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • pola čaše ulja

 

Priprema:

  1. U činiju sipajte dve čaše brašna. Dodajte čašu šećera, prstohvat soli, pa dve čaše griza. Dodajte kesicu praška za pecivo. Dobro promešajte.
  2. Podelite smesu suvih sastojaka na tri približno jednaka dela (otprilike malo više od jedne i po čaše).
  3. Pripremite 900 gr odmrznutih višanja. Višnje ne cedite. Sipajte u njih jednu kesicu vanilin šećera, jednu nepunu čašu šećera, jednu kašičicu cimeta i pola čaše ulja. Dobro promešati dok se ne sjedini.
  4. Pleh (30X20) podmažite margarinom ili puterom (ukoliko ne pravite posno) sipajte prvi deo suvih sastojaka i rasporedite kašikom. Dodajte polovinu smese od višanja. Dodajte drugi red suvih sastojaka. Izravnati. Zatim, drugu polovinu smese od višanja.
  5. Za kraj, treći deo suvih sastojaka. Narendajte malo margarina, biće dovoljna jedna manja kockica. Ukoliko vam je ostalo još soka od višanja, dodajte preko da bude još sočnije. Pospite sa malo šećera.
  6. Ubacite u već zagrejanu rernu i pecite na 180 stepeni 40 minuta.
  7. Sačekajte da se ohladi i secite.

 

Posno medeno srce

 

Posno medeno srcefoto: Shutterstock/MShev

Sastojci:

 

  • 3 čaše biljnog mleka
  • 3 čaše brašna
  • 1,5 čaša šećera
  • 1 kesica sode bikarbone
  • 1 kesica cimeta
  • 3 kašike džema
  • čokolada za kuvanje

 

Priprema:

 

  1. Pomešati ove sastojke i staviti u zagrejanu rernu da se na 200 stepeni ispeče patišpanj, oko pola sata ili malo duže, u zavisnosti od toga koliko vam je jaka rerna.
  2. Kad se ispeče, premazati sa 3 kašike džema po želji i otopljenom glazurom čokolade za kuvanje.
  3. Ostaviti da se ohladi, secite i sladite se!

 

Posni kolač s jabukama

 

Posni kolač s jabukamafoto: Shutterstock, AS Foodstudio

Sastojci:

 

  • 3 čaše rendanih jabuka
  • čaša šećera
  • čaša ulja
  • 3 čaše brašna
  • 3 kašike kisele vode
  • kašičica sode bikarbone
  • kašičica cimeta

 

Priprema:

 

  1. Jabuke pomešati sa šećerom, pa dodati ulje i cimet.
  2. Sodu bikarbonu pomešati sa kiselom vodom i dodajte jabukama.
  3. Izmešajte i ostavite da odstoji.
  4. Posle otprilike sat vremena, dodajte brašno, povežite sve, pa smesu prelijte u pleh obložen papirom za pečenje.
  5. U rerni zagrejanoj na 220 stepeni pecite kolač 25-30 minuta, dok nije pečen.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

TEK SMO 2016. GODINE SPOZNALI PUNU BLAGODAT POSTA Teolog pred Veliki časni post: Suština spasenja je u suzdržavanju od hrane