Humus je zdrav namaz koji možete jesti na mnogo načina, a možete ga sasvim jednostavno i u velikoj količini pripremiti kod kuće.
Ako volite da jede humus, onda obavezno probajte da napravite i domaću verziju. Humus je fenomenalan dodatak uz svaki obrok, možete da koristiti kao namaz, u salatama, na 101 način.
Glavni sastojak humusa su leblebije, koje su odličan izvor proteina, stabilizuju nivo šećera u krvi, a u njima ima i magnezijuma, koji je ključan za regulaciju pritiska, a pomaže i pri izbacivanju otrova iz organizma. Uz to, one su, kad se pripreme na pravi način, izuzetno ukusne.
Maslinovo ulje, beli luk i limun takođe su zdrave namirnice, tako da će vam ovako pripremljen humus zasigurno goditi organizmu.
Domaći humus: recept
Sastojci:
- 300 grama sirovih leblebija
- 100 grama susama
- 3-4 čena belog luka
- 1 veći limun
- 4-5 kašika maslinovog ulja
- 2-4 kašičice soli
Priprema:
-
Potopljene leblebije ostaviti da odstoje preko noći u vodi.
-
Ujutru ih procediti, skuvati u novoj vodi, dok potpuno ne omekšaju.
- Procediti i sačuvati vodu od kuvanja.
- Sa strane propržiti susam na tiganju, kratko, da ne pregori, do zlatne boje.
- U blenderu sjedinite susam, beli luk, ulje, so i sok od limuna i izblendajte, pa postepeno dodajite proceđene leblebije. Blendajte i dodajite polako vodu od kuvanja do željene gustine.
- Prijatno!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Priprema lignji na mornarski način