zdravo i preukusno

Kako da napravite DOMAĆI HUMUS? Treba vam par sastojaka, NIMALO muke, a mnogo je ukusniji i zdraviji od kupovnog

Humus je zdrav namaz koji možete jesti na mnogo načina, a možete ga sasvim jednostavno i u velikoj količini pripremiti kod kuće.

Domaći humus je i zdrav i veoma ukusanfoto: Megan Betteridge/Shutterstock

Ako volite da jede humus, onda obavezno probajte da napravite i domaću verziju. Humus je fenomenalan dodatak uz svaki obrok, možete da koristiti kao namaz, u salatama, na 101 način. 

 

Glavni sastojak humusa su leblebije, koje su odličan izvor proteina, stabilizuju nivo šećera u krvi, a u njima ima i magnezijuma, koji je ključan za regulaciju pritiska, a pomaže i pri izbacivanju otrova iz organizma. Uz to, one su, kad se pripreme na pravi način, izuzetno ukusne.

 

Maslinovo ulje, beli luk i limun takođe su zdrave namirnice, tako da će vam ovako pripremljen humus zasigurno goditi organizmu.

 

 

Domaći humus: recept

 

Sastojci:

 

  • 300 grama sirovih leblebija
  • 100 grama susama
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 veći limun
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • 2-4 kašičice soli

 

Priprema:

  1. Potopljene leblebije ostaviti da odstoje preko noći u vodi.

  2. Ujutru ih procediti, skuvati u novoj vodi, dok potpuno ne omekšaju.

  3. Procediti i sačuvati vodu od kuvanja.
  4. Sa strane propržiti susam na tiganju, kratko, da ne pregori, do zlatne boje.
  5. U blenderu sjedinite susam, beli luk, ulje, so i sok od limuna i izblendajte, pa postepeno dodajite proceđene leblebije. Blendajte i dodajite polako vodu od kuvanja do željene gustine.
  6. Prijatno!
Humusu možete po želji dodavati i maslilne, čeri paradajz...foto: Kabachki.photo/Shutterstock

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Priprema lignji na mornarski način