recept za sve

BEZ belog brašna, ulja, jogurta, mleka... PROJA od 4 sastojka pravi se za 60 sekundi, a niskokalorična je i vrlo ukusna

Ako volite proju, isprobajte ovu jeftinu varijaciju standardnog recepta, bez belog brašna i ulja!

Isprobajte recept za zdravu proteinsku proju foto: Janet Moore/Shutterstock

Domaća proja je neizostavna na trpezi gotovo svakog srpskog domaćinstva.

 

Spremamo je za slavu, doručak, ručak, večeru, umesto hleba, jedemo je samu, ali i uz jogurt, salatu, suhomesnato, sir... I u svakoj varijanti je preukusna!

 

Proja se inače ne sprema nimalo komplikovano, ali postoje varijacije recepata koje su fantastične jer su još brže, još manje kalorične, a prijaće onima koji ne jedu belo brašno.

 

Nutricionistkinja Aleksandra Đorđević podelila je jedan recept, za koji ističe da vam treba manje od 300 dinara da ga pripremite, a obiluje proteinima.

 

 

Proja od par sastojaka, umućena za minut

 

  • 4 jaja 
  • 150g sira 
  • 100g ajvara 
  • 150g kukuruznog brašna 
  • 1/2 praška za pecivo (opciono)

 

 

Priprema:

  1. Umutiti jaja, dodati sir i ajvar, još jednom sjediniti, dodati kukuruzno brašno i prašak za pecivo.
  2. Izliti u manji keramički kalup, posuti susamom po želji.
  3. Peći 15-20 minuta na 200 stepeni.
  4. Služite uz jogurt/kiselo mleko i salatu ili po želji.
  5. Proja nema ulja i posuda ne mora da se podmaže pre pečenja; ako nemate odgovarajuću keramičku ili vatrostalnu posudu, možete običnu tepsiju premazati četkicom sa malo ulja ili koristiti papir za pečenje ako želite skroz da ga izbegnete, savetuje nutricionistkinja Aleksandra Đorđević.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb