Ako uživate u tradicionalnim pecivima, ovaj dragulj turske kuhinje i turske ulične hrane jednostavno morate da probate.
Ljubitelji kiflica, pita i drugih peciva posebno cene tursku kuhinju, iz koje nam stiže fenomenalan recept za punjene domaće pogačice izuzetnog ukusa.
One su zasitne, sočne i prave se brzo i jednostavno, a izgleda veoma dekorativno, pa su zgodne i za posebne i za svakodnevne prilike.
Idealne su za izdašan doručak ili večeru, a možete ih spakovati i poneti na posao kao iznenađenje za kolege.
Sastojci
Za testo:
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- 100 ml mlake vode
- 200 ml gustog jogurta
- 1 kašika soli
- 2 kašike šećera
- 3 kašike suvog kvasca
- 1,5 kašika praška za pecivo
- 800 g brašna
Za punjenje:
- 200 g feta sira
- 1/2 kašike crvene tucane paprike
- so i biber po ukusu
- 2 kašike peršuna
Plus:
- otopljeni puter
- semenke
Priprema
- U većoj činiji razmutite kvasac u malo tople vode, dodajte šećer, pa ostavite da odstoji da se kvasac aktivira.
- Potom dodajte mleko, ostatak vode, ulje, jogurt i so (jogurt bi trebalo da je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi, da ne bi svojom hladnoćom iz frižidera pokvario dejstvo kvasca!).
- Kad dobro promešate, dodajte brašno i prašak za pecivo i mešajte dok se ne sjedini. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.
- U međuvremenu u jednoj činiji izmrvite feta sir, pa dodajte mlevenu papriku, peršun, so, biber i sve to lepo promešajte.
- Testo potom zamesite i podelite na nekoliko manjih kugli. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u ovalni oblik, pa nožem zasecite nekoliko puta do sredine (po dužoj liniji ovalnog oblika, kao u snimku). Potom napunite filom neizrezanu stranu, pa počnite da motate ka iseckanoj ivici kao kiflicu. Kad dobijete dug rolovani štapić, umotajte u oblik puža.
- Ponovite sa ostatkom materijala, a pogačice ređajte po plehu obloženom pek-papirom.
- Premažite otopljenim puterom, pa pospite susamom, kimom ili drugim semenkama.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 25 minuta.
Pogledajte video.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako se pravi slatko od slanine?