(recept)

Fil je božanstven, a pecivo mekano kao pamuk: Turske PUNJENE POGAČICE koje ostaju sveže 3-5 dana

Ako uživate u tradicionalnim pecivima, ovaj dragulj turske kuhinje i turske ulične hrane jednostavno morate da probate.

Turske pogačice punjene sirom i peršunomfoto: Sunera Kitchen, Yotube Printscreen

Ljubitelji kiflica, pita i drugih peciva posebno cene tursku kuhinju, iz koje nam stiže fenomenalan recept za punjene domaće pogačice izuzetnog ukusa.

 

One su zasitne, sočne i prave se brzo i jednostavno, a izgleda veoma dekorativno, pa su zgodne i za posebne i za svakodnevne prilike.

 

Idealne su za izdašan doručak ili večeru, a možete ih spakovati i poneti na posao kao iznenađenje za kolege.

Sastojci


Za testo:

 

  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlake vode
  • 200 ml gustog jogurta
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike šećera
  • 3 kašike suvog kvasca
  • 1,5 kašika praška za pecivo
  • 800 g brašna


Za punjenje:

 

  • 200 g feta sira
  • 1/2 kašike crvene tucane paprike
  • so i biber po ukusu
  • 2 kašike peršuna

 

Turske domaće pogačice punjene siromfoto: Sunera Kitchen, Youtube Printscreen

Plus:

  • otopljeni puter
  • semenke


Priprema

  1. U većoj činiji razmutite kvasac u malo tople vode, dodajte šećer, pa ostavite da odstoji da se kvasac aktivira.
  2. Potom dodajte mleko, ostatak vode, ulje, jogurt i so (jogurt bi trebalo da je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi, da ne bi svojom hladnoćom iz frižidera pokvario dejstvo kvasca!).
  3. Kad dobro promešate, dodajte brašno i prašak za pecivo i mešajte dok se ne sjedini. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.
  4. U međuvremenu u jednoj činiji izmrvite feta sir, pa dodajte mlevenu papriku, peršun, so, biber i sve to lepo promešajte.
  5. Testo potom zamesite i podelite na nekoliko manjih kugli. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u ovalni oblik, pa nožem zasecite nekoliko puta do sredine (po dužoj liniji ovalnog oblika, kao u snimku). Potom napunite filom neizrezanu stranu, pa počnite da motate ka iseckanoj ivici kao kiflicu. Kad dobijete dug rolovani štapić, umotajte u oblik puža.
  6. Ponovite sa ostatkom materijala, a pogačice ređajte po plehu obloženom pek-papirom.
  7. Premažite otopljenim puterom, pa pospite susamom, kimom ili drugim semenkama.
  8. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 25 minuta.

Pogledajte video.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se pravi slatko od slanine?