Ovo jelo se često sprema zimi, a brzo je i jednostavno, pa ga mnoge domaćice zbog toga baš i vole
Pogačice sa čvarcima predstavljaju specijalitet koji se u prošlosti mnogo češće nalazio na trpezama u svim kućama. Danas, zbog manjka vremena, ali i drugačijeg načina života ovo ukusno jelo se manje sprema.
Ipak, kada imate dobar recept ništa nije teško ni komplikovano. Po ovim uputstvima su naše bake mesile pogačice sa čvarcima, a sada to možete učiniti i vi.
I budite sigurni, svi će biti oduševljeni.
Sastojci:
- pola litre mleka
- pola litre vode
- malo šećera
- oko 1 kg brašna
- 1 kvasac
- 2 kašičice soli
- 1 šoljica ulja
- 2 cela jaja
Postupak:
Zagrejte mleko i vodu da budu topli, pa u to dodajte kvasac i malo šećera. Izmešajte. U posudu sipajte tu smesu, dodajte so, ulje, jedno jaje, pa postepeno sipajte brašno i mesite, prvo možete varjačom, a onda najbolje rukom. Testo treba da bude srednje gustine, ne treba da se lepi za prste, već da bude mekano.
Kada ste umesili testo razoklagijajte ga na radnoj površini i po njemu pospite samlevene čvarke. Savijte ga kao pismo i kada preklopite sa svih strana ostavite ga da malo odmori.
Nakon što je naraslo razvijte ga ponovo u koru i čašom vaditi pogačice. Umutite jaje i svako od njih premažite njime i pospite susamom.
Peću u zagrejanoj rerni između 20 minuta i pola sata.