i miris i ukus

Ovo je starinski recept za POGAČICE SA ČVARCIMA: Ovako su se pravile nekad, prave se danas i praviće se i ubuduće

0

Ovo jelo se često sprema zimi, a brzo je i jednostavno, pa ga mnoge domaćice zbog toga baš i vole

foto: Shutterstock / grafvision
foto: Shutterstock / grafvision

Pogačice sa čvarcima predstavljaju specijalitet koji se u prošlosti mnogo češće nalazio na trpezama u svim kućama. Danas, zbog manjka vremena, ali i drugačijeg načina života ovo ukusno jelo se manje sprema.

 

Ipak, kada imate dobar recept ništa nije teško ni komplikovano. Po ovim uputstvima su naše bake mesile pogačice sa čvarcima, a sada to možete učiniti i vi.

 

 

I budite sigurni, svi će biti oduševljeni.

 

Sastojci:

 

  • pola litre mleka
  • pola litre vode
  • malo šećera
  • oko 1 kg brašna
  • 1 kvasac
  • 2 kašičice soli
  • 1 šoljica ulja
  • 2 cela jaja

 

Pogačice
foto: Shutterstock / irem01

 

Postupak:

 

Zagrejte mleko i vodu da budu topli, pa u to dodajte kvasac i malo šećera. Izmešajte. U posudu sipajte tu smesu, dodajte so, ulje, jedno jaje, pa postepeno sipajte brašno i mesite, prvo možete varjačom, a onda najbolje rukom. Testo treba da bude srednje gustine, ne treba da se lepi za prste, već da bude mekano.

 

 

Kada ste umesili testo razoklagijajte ga na radnoj površini i po njemu pospite samlevene čvarke. Savijte ga kao pismo i kada preklopite sa svih strana ostavite ga da malo odmori. 

 

Nakon što je naraslo razvijte ga ponovo u koru i čašom vaditi pogačice. Umutite jaje i svako od njih premažite njime i pospite susamom. 

 

Peću u zagrejanoj rerni između 20 minuta i pola sata.

 

 

 

makonda-tracker