Najsličije su našim urmašicama, a jedan sastojak im daje poseban ukus
Šečer pare je kolač poreklom sa istoka, a čini se da su Turci ti koji ga spremaju tako da se slobodno mogu naći na spisku najomiljenijih dezerata na svetu.
Prave se od testa sa jajima i puterom, oblikuju u loptice, a u sredini je obično lešnik ili pistać koji mu daju poseban ukus.
Osim u orijentalnim zemljama šećer pare se često prave i jedu i u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a najsličnije su sa urmašicama.
Potrebno je za testo:
- 250 g putera/margarina (po navici)
- 2 jaja
- 150 g šećera u prahu
- 100 g griza
- 450 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za sirup:
- 500 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 l vode
- Sok od 1/2 limuna
+ 15 celih lešnika, badema ili pisaća
Priprema testa:
Odmerite brašno, dodajte mu prašak za pecivo, šećer u prahu i griz. Puter umutite miskerom, dodajte mu jaja i dodajte postepeno brašno. Mutite sve dok možete mikserom, a ona stavite nastavak za testo i domitite malo još sa njim.
Na kraju istresite sve na radnu ploču i umestite rukama glatko testo. Zatim kašikom vadite kudlice, pa napravite udubljenje na svakoj, u njega stavite lešnik, badem ili pistać i ređajte na pek papir. Pecite na 200 stepeni oko 20 do 25 minuta.
Priperema sirupa:
Zagrejte vodu, dodajte šećer, vanilin šećer i kuvajte na tihoj vatri sve dok se kolačići peku. Potom dodajte malo limuna i ostavite da se prohladi. Ako volite da baš plivaju u sirupu možete napraviti i duplu meru.
Kad su pečeni keksići pažljivo ih rukom odvojte i stavite u neku posudu u kojoj će stajati. Prelite sirupom i ostavite da se hladi. Služite ih i uživaje u ukusu orijenta u vašoj dnevnoj sobi.
Bonus video:
Zasladite se čvarcima