spolja hrskava, unutra – oblak

Kremasta, lagana, veličanstvenog ukusa: Prelivena SLATKA PITA-HARMONIKA pravi se uz minimum truda, a lepšu niste jeli

0

Ovakav način pripreme pite još uvek niste probali, a tako možete napraviti i slatku i slanu varijantu. Danas vam predstavljamo recept za božanstven dezert od kora za pitu koje ne morate ni da rolate, ni da cepkate i umačete. 

foto: Cut & Bake with Debbie/YouTube Printscreen
foto: Cut & Bake with Debbie/YouTube Printscreen

Među "TikTok receptima", odnosno kratkim tutorijalima koji na ovoj društvenoj mreži osvajaju ogroman broj ljudi, posebno se izdvajaju jela od lisnatog testa i kora za pitu jer pružaju mnogo ideja za dekorativna i ukusna peciva.

 

Jedno od takvih je tzv. harmonika-pita, varijanta pite od gotovih kora koja se pravi tako što se kore naboraju i ređaju jedna pored druge, a fil se nanosi tako što se preliva preko njih.

 

Postoje verzije harmonika-pite od spanaća i sira, a posebno su popularne slatke opcije, među kojima je ova posebno zapažena na TikToku. Važno je znati da je ovo manje-više bazičan recept i možete ga obogatiti na razne načine.

 

Gore hrskava, dole kremasta i dočna, slatka harmonika-pita je neodoljiva
Gore hrskava, dole kremasta i dočna, slatka harmonika-pita je neodoljivafoto: Cut & Bake with Debbie/YouTube Printscreen

Harmonika-pita sa prelivom


Sastojci:

 

  • 1 pakovanje kora za pitu (oko 500)
  • 230 g putera
  • 1 šolja mleka (oko 240 ml)
  • ½ šolje šećera (oko 90 g)
  • 2 jajeta
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

 

Za preliv:

 

  • 1 šolja vode (oko 240 ml)
  • 1,5 šolja šećera (oko 270 g)
  • 1 kašika ružine vodice
  • pistaći i ružine latice za dekoraciju

 

Ako ne želite da vam harmonika-pita odozgo bude hrskava, premažite je vodom i uljem pre slaganja
Ako ne želite da vam harmonika-pita odozgo bude hrskava, premažite je vodom i uljem pre slaganjafoto: Cut & Bake with Debbie/YouTube Printscreen

Priprema

  1. Uzmite list kore za pitu i naborajte ga kao harmoniku (kao u snimku), pa ređajte tako nabrane kore jednu uz drugu duž tepsije. Pecite to 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  2. Otopite puter u šerpici, pa time prelijte propečene kore, pa pecite još 10 minuta.
  3. U jednoj činiji umutite mleko, šećer, jaja i ekstrakt vanile, pa prelijte i time pitu. Pecite još 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  4. Na vatri pomešajte jednu šolju vode s ružinom vodicom, šećerom, pa mešajte oko 15 minuta minuta. Potom prelijte vruću pitu time.
  5. Ukrasite pistaćima i laticama ruže.

 

Dodatni saveti

 

  • Po ukusu možete premazati ovakvu slatku pitu pudingom od vanile ili posuti malinama, jagodama, kupinama ili borovnicama.
  • Ako ne želite da pita bude mnogo hrskava pri vrhu, pre nego što složite kore namažite ih uljem i vodom, koju ste pomešali u odnosu 1:1.

 

Pogledajte video.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Sunčicina gibanica

 

makonda-tracker