prste da poližete!

Čokoladni TARTUFI koji se prave očas posla: Za REMEK-DELO francuskog poslastičarstva treba vam samo 5 sastojaka

Neodoljivi sitni kolači od čokolade, uvaljani u kakao, nisu bez razloga među omiljenim slatkišima na svetu

Sitni kolači čokoladni tartufi uvaljani u kakaofoto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Čokoladni tartufi (fr. la truffe en chocolat) poznati su pod mnogim imenima, a ono što im je zajedničko jeste božanstven ukus po meri čokoholičara!


Tradicionalno se prave od čokolade obložene kakao prahom, kokosom ili seckanim orašastim plodovima, a uglavnom su okruglog oblika i ručno pravljeni.


Ime su dobili zbog sličnosti s tartufima, skupocenim podzemnim gljivama, a nastali su u francuskom gradu Šamberiju.

Sastojci:

 

  • 400 g crne čokolade (sa što većim udelom kakaoa)
  • 190 ml slatke pavlake
  • 70 g maslaca
  • 2 kašike likera
  • kakao prah za valjanje

 

Sitni kolači čokoladni tartufi uvaljani u kakaofoto: Shebeko/Shutterstock

Priprema

  1. Sipajte u šerpicu slatku pavlaku i zagrejte do ključanja, pa sklonite s vatre.
  2. Umešajte u to sitno sečenu čokoladu, maslac i liker, pa vratite na tiho do srednju vatru i mešajte dok se čokolada ne otopi u potpunosti.
  3. Kad se smesa ohladi, stavite u frižider, gde treba da odstoji preko noći.
  4. Sutradan vadite kašikom i potom oblikujte kuglice, pa uvaljajte u kakao.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

Recept za sremačke salčiće