Neodoljivi sitni kolači od čokolade, uvaljani u kakao, nisu bez razloga među omiljenim slatkišima na svetu
Čokoladni tartufi (fr. la truffe en chocolat) poznati su pod mnogim imenima, a ono što im je zajedničko jeste božanstven ukus po meri čokoholičara!
Tradicionalno se prave od čokolade obložene kakao prahom, kokosom ili seckanim orašastim plodovima, a uglavnom su okruglog oblika i ručno pravljeni.
Ime su dobili zbog sličnosti s tartufima, skupocenim podzemnim gljivama, a nastali su u francuskom gradu Šamberiju.
Sastojci:
- 400 g crne čokolade (sa što većim udelom kakaoa)
- 190 ml slatke pavlake
- 70 g maslaca
- 2 kašike likera
- kakao prah za valjanje
Priprema
- Sipajte u šerpicu slatku pavlaku i zagrejte do ključanja, pa sklonite s vatre.
- Umešajte u to sitno sečenu čokoladu, maslac i liker, pa vratite na tiho do srednju vatru i mešajte dok se čokolada ne otopi u potpunosti.
- Kad se smesa ohladi, stavite u frižider, gde treba da odstoji preko noći.
- Sutradan vadite kašikom i potom oblikujte kuglice, pa uvaljajte u kakao.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Recept za sremačke salčiće