slatki recepti

Čizkejk, lešnik ili žerbo: 3 recepta za SLATKE KUGLICE sa po 3 sastojka, idealne sitne kolače za trpezu

0

Bilo da pravite slavu ili su u toku planovi za prazničnu trpezu, ovi sitni kolači se prave vrlo jednostavno.

Lešnik kuglice su uvek dobar izbor za slavsku trpezu
Lešnik kuglice su uvek dobar izbor za slavsku trpezufoto: TorriPhoto/Shutterstock

Ako pripremateslavu ili su već u toku planovi za prazničnu trpezu, ili pak imate rođendan ili bilo kakvo drugo veselje na vidiku, slatke kuglice, odnosno bombice uvek su dobar izbor za sitne kolače. Jednostavno se prave, od malo sastojaka, a uvek su ukusne i brzo se jedu.

 

Predlažemo vam jednostavne recepte, od kojih svaki ima po tri sastojka.

 

Lešnik kuglice

 

Sastojci

 

  • 170 g mlevenog lešnika
  • 150 g crne čokolade
  • 3 kašike ulja

 

Priprema

  1. Prvo je potrebno da na pari istopite čokoladu i ulje. Kada se ova dva sastojka sjedine, onda dodajte mlevene lešnike, ali sa strane odvojite 20 g kako bi vam poslužili za dekoracioju.
  2. Masu je nakon skidanja sa vatre potrebno ohladiti i formirati kuglice.
  3. Uvaljajte u lešnike, a nakon toga ih stavie u papirne korpice.
  4. Kuglice obavezno čuvati na hladnom mestu pre posluživanja.

 

Čizkejk kuglice

 

Čizkejk kuglice
Čizkejk kuglicefoto: Vladyslav Rasulov/Shutterstock

Sastojci

 

  • 225 g krem sira
  • 100 g mlevenog keksa
  • 50 grama šećera

 

Priprema

  1. Krem sir umutite sa šećerom, pa dodajte pola količine keksa.
  2. Promešajte i odvajajte kašikom kuglice koje ćete oblikovati.
  3. Slažite na tacnu, pa ih uvaljajte u mleveni keks. Još jednom oblikujte, pa još jednom uvaljajte u keks.
  4. Ostavite ih oko 30 minuta u frižideru kako bi se stegle. Možete ih uvaljati u kokos, pa preliti otopljenom čokoladom...

Žerbo kuglice

 

Žerbo kuglice
Žerbo kuglicefoto: Fascinadora/Shutterstock

Sastojci

 

  • 200 g mlevenog keksa
  • 150 g oraha (seckanih ili mlevenih)
  • 5 kašika džema (kajsija ili drugi koji imate)

 

Priprema

  1. Sipajte u činiju orahe, pa postepeno dodajte keks i džem. Dobićete gustu i lepljivu smesu, koju treba ostaviti oko pola sata na hladnom mestu.
  2. Kada se smesa stegla, oblikujte kuglice. Možete praviti i bez hlađenja smese, ali biće lakše da se oblikuje kad malo odstoji.
  3. Kolač je veoma sladak, pa nema potrebe da dodajete dodatni šećer, ali možete po ukusu

Bonus video

DA LI ZNATE ŠTA SU POPECI? Specijalitet koji će svi ukućani voleti, RECEPT NIKADA LAKŠI

 

makonda-tracker