Deca su najsuroviji kritičari, njihove reakcije na stvari koje im se dopadaju ili ne dopadaju su uvek burne i iskrene.
Upravo tako su reagovali i na ponuđenu hranu, odnosno najskuplje specijalitete koje su ljudi jeli u poslednjih 100 godina, piše Stvarukusa.rs.
Pred vama je spisak jela koje su imali prilike da probaju, a izrazi lica i urnebesni komentari mališana na obroke koji im se nisu dopali, nasmejaće vas do suza.
1920. godina – Sirove ostrige
Ovo jelo je bilo popularno dvadesetih godina prošlog veka, a dečije reakcije na ovaj specijalitet su bile raznovrsne. Od toga da su mislili da je čudnog izgleda, ali ukusom svakako nisu bili zadovoljni. To jelo nije ostavilo neki utisak na najmlađe.
1930. godina – Žablji bataci
Žablji bataci su postali toliko popularni tridesetih godina da su napravljene vodene farme širom zemlje kako bi zadovoljile povećanu potražnju. A da li se dopadaju deci obavezno pogledajte u videu. Iznenadili su se kada su čuli šta jedu, ali im se ukus ipak toliko dopao da nisu moglu da prestanu da jedu.
1940. godina – Kokteli sa gamborima
Zbog prekomernog ribolova zalihe kozica smanjile su se četrdesetih godina prošlog veka i cene su narasle, zato je ova koktel sa kozicama postao jedan od skupljih specijaliteta. Najmlađi nisu baš prezadovoljni ukusom.
1950. godina – Jastog
Jastog je nekada bio hrana za siromašne. U jednom trenutku je čak bio i hrana za zatvorenike. Jastog je sada specijalite koji zaista vredi probati. Pedesetih godina je dobio na ceni i postao luksuzna hrana. Čak su i klinci ostali bez teksta zbog fantastičnog ukusa.
1960. godina – Govedina velington u umaku od tartufa
Gurmanski magazan je šezdesete godine prošlog veka proglasio erom govedine velington. Takav specijalitet vredi probati, ali najmlađi su bili nezadovoljni, nisu čak ni lepo uspeli da iseku. Ukus ove govedine ih podseća na različitu hranu, ali ipak nije nešto što ih obara s nogu.
1970. godina – Taljatele sa tartufima
Budući da je sedamdesetih godina prošlog veka bila ekspanzija tartufa, Amerika je izgubila milione dolara pokušavajući da ih uzgaja. Tartufi su jedna od najskupljih namirnica. Kada su najmlađi videli da je na meniju pasta njihovoj sreći nije bilo kraja, ali ih kad su probali ukus tartufa ih je razočarao skroz.
1980. godina – Kavijar i jaja
Kavijar je dugo predstavljao luksuznu hranu, a ovu posebnu poslasticu napravio je kuvar Žan Žorž Vorgenristen i počeo da je servira u Njujorku u restoranu Lafajet tokom osamdesetih godina prošlog veka.
1990. godina – Začinjen Foa gra sa sosom od trešanja i biberom
Tokom gevedesetih godina, Foa gra (pačija jetra) je postao luksuzno jelo vrhunskih restorana. Kada je deci rečeno šta jedu, jedna od devojčica se šokirala jer je mislila da jede žablje batake. Ali ni ovo jelo nije ostavilo neki preterani utisak na najmlađe.
2000. godina – Sendvič sa biftekom i sirom
Ovaj sendvič sa biftekom i sirom je prvi put napravljen u Barcley prime restoranu u Filadelfiji 2004. godine. Košta 120$ i sadrži pačiju jetru (foie gras), tartufe i wagyu biftek koji se služi sa manjom flašom šampanjca. Ovaj sendvič ukusom osvaja i najprobirljivije.
2010. godina – Krofne sa listićima zlata
Ova krofna koja košta 100$ je napravljena od laganog prhkog testa, ljubičastog džema (ube), kristalnog želea i zlatnih listića. Deca su je okarakterisala da ima ukus zlata, kao metalna tekstura. Svakako ostavlja impresivan utisak i izgledom i ukusom.
I, za kraj, uživajte!