fil je božanstven

Najsočniji TURSKI BUREK iz tiganja gotov za 15 minuta: Ovaj recept za mekano pecivo sa sirom treba da ima svaka kuća

Izdašan domaći burek sa filom koji se topi u ustima i savršeno hrskavim spoljnim koricama, uz šolju hladnog jogurta, fenomenalan je način da započnemo dan, zar ne?

Turski burek sa sirom možete napraviti i u tiganjufoto: MilicaKnez/Shutterstock

Burek je jedno od omiljenih peciva na našim prostorima, ali je poznato da su najveći majstori za burek Turci, pa turska kuhinja nudi  mnogo interesantnih načina pripreme.

 

Ako nemate mnogo vremena za pripremu ove izdašne pite od kora, dopašće vam se verzija bureka sa sirom i peršunom koja se priprema u tiganju, za veoma kratko vreme.

 

Jedan takav recept predstavila je jutjuberka Ajsenur Altan, koja je na svom kanalu pokazala kako ona pravi brzi domaći burek iz tiganja, koji čak nije ni toliko mastan kao kupovni.

Sastojci:

 

  • kore za pitu
  • 1 jaje
  • 1/3 šolje mleka
  • 1/3 šolje biljnog ulja + još za pečenje
  • 200 g feta sira ili sitnog sira
  • 1 kašičica seckanog peršuna


Priprema

 

  1. Najpre dobro promešajte sir i peršun, a po ukusu možete dodati i malo mocarele u sir.
  2. Umutite jaje, pa mu dodajte mleko i biljno ulje, dodajte mešavinu sira i peršuna i to sve lepo promešajte.
  3. Podmažite tiganj, pa ređajte kore po njegovim ivicama, tako da do pola prekrivaju dno tiganja (kao u snimku).
  4. Deo pripremljenog fila nanesite kašikom ili varjačom preko kore, tj. preko dna tiganja.
  5. Potom cepkajte i gužvajte kore i umačite ih u fil, tako da se dobro navlaže, pa ređajte po tiganju.
  6. Zatim počnite da preklapate burek delovima kora koji vise preko ivica tiganja i mažite filom. Na kraju prelijte ostatkom fila.
  7. Poklopite tiganj i pecite na ringli dok burek fino ne porumeni, pa okrenite kao u snimku i pecite još malo.

Pogledajte video.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Recept za čeburel