(recept)

Zaboravljena SRPSKA PITA gotova za tili čas: Kako se pravi južnjačka BARANICA SA SIROM?

0

Predstavljamo vam recept za neodoljivu domaću pitu sa sirom i blitvom kakva se pravi u jugoistočnoj Srbiji

Domaća baranica (ILUSTRACIJA)
Domaća baranica (ILUSTRACIJA)foto: Ahmad Fitriridzuan, Shutterstock

Pravili je za doručak ili za večeru, baranica je pita s kojom ne možete da pogrešite i posle koje sigurno nećete ostati gladni.


Reč je o izdašnom domaćem pecivu, kom blitva i sir daju božanstven ukus, a blitvu u piti možete zameniti spanaćem i rezultat će biti jednako dobar.


Najbolje je služiti baranicu uz jogurt ili kiselo mleko, a gotova je očas posla.

Recept za baranicu


Sastojci:

 

  • 150 ml mlakog mleka
  • 150 ml vode
  • 350 g brašna
  • 1 jaje + još jedno za preliv
  • kocka svežeg kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike masti
  • 300 g sira
  • šaka blitve


Priprema

 

  1. Sipajte u duboku činiju mleko i vodu, pa u to izmrvite kvasac. Dodajte šećer i kašiku brašna, pa dobro promešajte i ostavite na toplom na 10 minuta.
  2. Potom promešajte i dodajte brašno, prašak za pecivo i so, pa opet dobro promešajte i dodajte jaje i dve kašike masti.
  3. Promešajte i ostavite da odstoji pokriveno oko pola sata. U sve umešajte blitvu koju ste kratko prokuvali.
  4. Prebacite testo u tepsiju koju ste podmazali mašću ili je obložili pek-papirom.
  5. Umutite s kašikom masti sir i jaje, pa to premažite preko testa.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Majstor za gulaš otkrio svoj recept

 

makonda-tracker