Predstavljamo vam recept za neodoljivu domaću pitu sa sirom i blitvom kakva se pravi u jugoistočnoj Srbiji
Pravili je za doručak ili za večeru, baranica je pita s kojom ne možete da pogrešite i posle koje sigurno nećete ostati gladni.
Reč je o izdašnom domaćem pecivu, kom blitva i sir daju božanstven ukus, a blitvu u piti možete zameniti spanaćem i rezultat će biti jednako dobar.
Najbolje je služiti baranicu uz jogurt ili kiselo mleko, a gotova je očas posla.
Recept za baranicu
Sastojci:
- 150 ml mlakog mleka
- 150 ml vode
- 350 g brašna
- 1 jaje + još jedno za preliv
- kocka svežeg kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike masti
- 300 g sira
- šaka blitve
Priprema
- Sipajte u duboku činiju mleko i vodu, pa u to izmrvite kvasac. Dodajte šećer i kašiku brašna, pa dobro promešajte i ostavite na toplom na 10 minuta.
- Potom promešajte i dodajte brašno, prašak za pecivo i so, pa opet dobro promešajte i dodajte jaje i dve kašike masti.
- Promešajte i ostavite da odstoji pokriveno oko pola sata. U sve umešajte blitvu koju ste kratko prokuvali.
- Prebacite testo u tepsiju koju ste podmazali mašću ili je obložili pek-papirom.
- Umutite s kašikom masti sir i jaje, pa to premažite preko testa.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Majstor za gulaš otkrio svoj recept
( Glossy, T.S.R. )