Ako često mesite testo, probajte s ovim trikovima za razvlačenje, sečenje i protiv lepljenja.
Zimi često obožavamo da provodimo vreme u kuhinji i mesimo kiflice, kolače, hlebiće... Ipak, iskusne domaćice imaju nekoliko trikova u svojim rukavima, kada nije jednostavno samo uzeti brašno i oklagiju.
Nekada nam se desi da nam se testo isuviše lepi za površinu, da nije previše glatko, pa da ne može da se odvoji od radne površine. Takođe nam se često i zalepi prhko testo ili da se mučimo da nađemo pravi oblik.
Uz ova tri trika, mešenje će biti lakše!
Trikovi za testo
1. Brašno & oklagija
Nemojte pobrašnjaviti samo radnu površinu na kojoj se nalazi testo. Pobrašnjavite i oklagiju pre nego što njome pređete po testu, kako bi bilo fino i glatko.
2. Prhko testo sa folijom
Kako prhko testo ima maslaca, lepi se i kada je dobro pobrašnjena radna površina. Da ga ne biste gulili, stavite ga u providnu foliju.
Najpre stavite na radnu površinu foliju, pa na nju testo, pa još jedan sloj folije. Tako ga možete valjati bez muke.
3. Praovugaono testo
Za neke kolače je potrebno da testo izvaljamo u oblik pravougaonika.
Ako ste s time do sad imali problema, ovo je sjajan trik: nožem urežite u kuglu od testa X, negde do sredine. Tako će nastati četiri vrha. Uzmite ih i „otklopite“ testo, povucite uglove "prema spolja".
Dobićete četvorougaoni osnovni oblik po kom možete izvaljati testo.
Bonus video
Kako se pravi hleb sa belim lukom?