Sa tzv. ludim testom nema greške, jer ga možete uportebiti i za slatke i za slane recepte.
Ako pravite domaće kiflice, pitu, pogaču i slične đakonije, najvažnije je da testo bude dobro.
Kad je reč o tzv. ludom testu, ono je univerzalno, ispadne dobro svaki put, može da stoji i do 7 dana u frižideru, a koristićete ga za raznorazne recepte!
Sastojci:
- kilogram brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika soli
- 100 ml ulja
- 400 ml jogurta
- 250 ml mleka
- 1 sveža kockica kvasca
- 2 supene kašike šećera
- 2 jaja
Priprema:
- U toplo mleko ubacite kvasac, šećer i dve kašike brašna. Mešajte da se fino rastopi.
- U drugoj činiji mešajte ostale sastojke, a kada kvasac nadođe, sipajte ga u sredinu brašna.
- Mesite da bude glatko i, po potrebi, dodajte još brašna (ako je i dalje lepljivo).
- Testo stavite u neku kesu koju pripremite, a možete ga malo pobrašniti i pouljiti da se ne zalepi. Istisnite sav vazduh iz kese i stavite ga u frižider, gde može stajati i do 7 dana.
- Pre nego što krenete da mesite, ostavite ga na toplom mestu, minimum sat vremena.
- Možete praviti slatke i slane kiflice, podlogu za picu, lepinje, pogačice, priganice...
Bonus video
Italijanski krambolini
( Glossy, M.R. )