Mekane i vazdušaste tulumbe su bile neizostavan deo gotovo svake porodične trpeze svakog vikenda
Tulumbe su kolač koji se brzo i lako pravi i što je najvažnije ne treba vam za njih mnogo sastojaka, pa su poprilično jeftine. Nekada su ih domaćice često pravile za gotovo sve prilike, a danas ih najčešće jedemo samo u poslastičarnicama.
Ipak, postoje sačuvani starinski recepti koji i danas mogu da posluže da cela porodica kao nekad uživa u ovoj ukusnoj poslastici.
Mi smo pronašli jedan takav, bosanski recept, a na vama je da ga isprobate i svojim ukućanima učinite zadovoljstvo koje će ih sigurno vratiti u detinjstvo.
Potrebno je (za testo):
- 400 ml vode
- 150 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 400 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 5 jaja
Priprema:
U šerpu stavite vodu, ulje i so, pa stavite da prokuva. U drugu posudu stavite sve suve suve sastojke, pa dodajte u ključalu vodu i mešajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, a potom dodajte jaja i dobro izmešajte.
Tako pripremljeno testo stavite u kalup za tulume. U dublju posudu stavite dosta ulja, zagrejte ga, pa spuštajte jednu po jednu tulumbu da se prže.
Nakon što su gotove stavite na papir da upije masnoću, pa ih potom ređajte u pleh i prelijte šećernim prelivom. Ostavite da dobro upije, a po potrebi dodajte još preliva.
Sastojci za preliv:
- 1l vode
- 700 g šećera
Priprema:
U šerpu staviti vodu i šećer da prokuva. Nakon par minuta ostavite da se ohladi. Tim prelivom nalivate gotove tulumbe.
Bonus video:
Recept za čorbu od povrća