NEMA IM RAVNIH

Sočne, natopljene sirupom, uspevaju svakoj domaćici: Ovako se prave ORIGINALNE TULUMBE po starom BOSANSKOM RECEPTU

0

Mekane i vazdušaste tulumbe su bile neizostavan deo gotovo svake porodične trpeze svakog vikenda 

RECEPT ZA BOSANKE TULUMBE KOJE VRAĆAJU U DETINJSTVO
RECEPT ZA BOSANKE TULUMBE KOJE VRAĆAJU U DETINJSTVO foto: Shutterstock / gorkem demir

Tulumbe su kolač koji se brzo i lako pravi i što je najvažnije ne treba vam za njih mnogo sastojaka, pa su poprilično jeftine. Nekada su ih domaćice često pravile za gotovo sve prilike, a danas ih najčešće jedemo samo u poslastičarnicama.

 

Ipak, postoje sačuvani starinski recepti koji i danas mogu da posluže da cela porodica kao nekad uživa u ovoj ukusnoj poslastici.

 

Mi smo pronašli jedan takav, bosanski recept, a na vama je da ga isprobate i svojim ukućanima učinite zadovoljstvo koje će ih sigurno vratiti u detinjstvo.

 

Potrebno je (za testo):

 

  • 400 ml vode
  • 150 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 400 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 5 jaja 

 

Priprema:   

 

U šerpu stavite vodu, ulje i so, pa stavite da prokuva. U drugu posudu stavite sve suve suve sastojke, pa dodajte u ključalu vodu i mešajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, a potom dodajte jaja i dobro izmešajte.

 

TULUMBE NA BOSANSKI NAČIN
TULUMBE NA BOSANSKI NAČIN foto: Profimedia

 

Tako pripremljeno testo stavite u kalup za tulume. U dublju posudu stavite dosta ulja, zagrejte ga, pa spuštajte jednu po jednu tulumbu da se prže. 

 

Nakon što su gotove stavite na papir da upije masnoću, pa ih potom ređajte u pleh i prelijte šećernim prelivom. Ostavite da dobro upije, a po potrebi dodajte još preliva.

 

Sastojci za preliv:

 

  • 1l vode
  • 700 g šećera

 

Priprema:

 

U šerpu staviti vodu i šećer da prokuva. Nakon par minuta ostavite da se ohladi. Tim prelivom nalivate gotove tulumbe. 

 

Bonus video:

Recept za čorbu od povrća

 

makonda-tracker