recept

Još bolji od klasičnog kolača ili slatke pite: KRAMBL od JOGURTA po jednostavnom receptu (a ukusniji od svega ostalog)

Priprema se brzo i od sastojaka koje već imate u kuhinji, a veoma je ukusno.

Krambl od jogurta ćete obožavati da spremate i jedetefoto: C Teubner/Shutterstock

Ako ne znate šta slatko da pripremite za goste ili ukućane, probajte s ovim preukusnim kramblom, za koji su vam potrebni sastojci koje sigurno već imate u svojim kuhinjskim ormarićima i frižideru. 

 

Sprema se krajnje jednostavno, a rezultat je kolač-krambl zanimljivog izgleda koji ćete obožavati da jedete!

 

Sastojci za testo:

 

  • 400 grama glatkog brašna
  • 200 grama maslaca (odstojalog na sobnoj temperaturi)
  • 4 žumanca

 

 

Sastojci za nadev:

 

  • 3 čvrsta jogurta (čaša od 180 ili 200 ml)
  • 1 kisela pavlaka (također 180 ili 200 ml)
  • 80 grama kukuruznog brašna
  • 100 grama šećera
  • 4 belanca
  • sok od 1 limuna ili narendana korica 1 limuna 

 

Kolač od jogurtafoto: AS Foodstudio/Shutterstock

 

Priprema pite od jogurta:

 

1. Maslac sobne temperature ubacite u posudu, dodajte šećer i miksajte dok se ne povežu u glatku smesu. Dodajte žumance, pa ih sjedinite sa smesom. Na kraju ubacite brašno, spatulom malo povežite sastojke i zatim kratko zamesite dok ne dobijete glatku kuglu. Nožem je podelite u dva jednaka dela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.

2. Nakon 40 minuta, izvadite jednu polovinu testa, a drugu i dalje ostavite u zamrzivaču. Narendajte ga i rasporedite po plehu za pečenje. Možete ga malo stisnuti rukama. Stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite testo 15 minuta.

3. U međuvremenu pripremite nadev. Umutite belance mikserom, dodajući malo po malo šećer sve dok ne dobijete čvrsti sneg. U drugoj posudi sjedinite jogurt, pavlaku, limunov sok i brašno, pa tu smesu ulijte u sneg i lagano promešajte dok se sve ne spoji u kompaktnu kremu.

4. Nakon 15 minuta pečenja izvadite donji deo testa van i ne gasite rernu Prelijte nadev preko testa i rasporedite. Zatim uzmite drugi dio testa iz zamrzivača, pa ga narendajte po nadevu. Odmah vratite u rermi i pecite oko 40-tak minuta, sve dok gornji deo pite ne poprimi zlatnožutu boju. Izvadite pitu iz rerne, a kad se u potpunosti ohladi, možete po njoj posipati malo šećera u prahu, piše Zadovoljna.hr.

 

Bonus video

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime