Umesto klasičnog kolača s višnjama po bakinom receptu probajte ovaj nesvakidašnji recept u kome se ne pravi testo.
Poslastice s višnjama spadaju u omiljene na našim prostorima, a ubedljivo najpopularniji je obični starinski kolač prepun sočnih višanja.
Međutim, sličan dezert – ali još interesantnijeg ukusa i dekorativnijeg izgleda – možete napraviti na sasvim drugačiji način!
Da biste uspeli u tome, ne treba da pravite testo, već se na smesa od višanja nanosi na suve sastojke.
Sastojci:
- 2 šoljice brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 šoljice griza
- 1 šoljica šećera
- prstohvat soli
- malo margarina
- 800 g - 1 kg višanja
- pola šoljice ulja
- 2/3 šoljice šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kašičica cimeta
Priprema
- U činiji pomešajte suve sastojke: brašno, griz, šećer i so, pa dodajte prašak za pecivo i dobro promešajte. Podelite smesu na tri jednaka dela.
- Neisceđene višnje sipajte u drugu duboku činiju, pa dodajte šećer, kesicu vanilinog šećera, cimet i ulje i to dobro promešajte.
- Podmažite pleh (posnim) margarinom ili ga obložite pek-papirom, pa sipajte prvu trećinu pomešanih suvih sastojaka i izravnajte kašikom.
- Preko toga nanesite polovinu smese od višanja, pa preko stavite još jednu trećinu suvih sastojaka. Poređajte preostalu smesu od višanja i preko svega stavite poslednju trećinu suvih sastojaka.
- Preko svega narendajte malo margarina.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako iseći okruglu tortu na puno parčića