recept

Volećete ga čak i ako nju ne volite! Kolač od ŠARGAREPE je nezamislivo sočan i ukusniji nego što možete da zamislite

0

Možda vam na prvu pomisao kolač od šargarepe ne zvuči primamljivo, ali mnogo biste pogrešili da ga ne probate!

Da li ste probali kolač od šargarepe, tzv. carrot cake?
Da li ste probali kolač od šargarepe, tzv. carrot cake?foto: AS Foodstudio/Shutterstock

Ako niste do sada probali kolač od šargarepe, možda vam na prvu loptu ne bi zazvučao previše ukusno, ali tu biste pogrešili! Zapravo je ovaj slatkiš izuzetno primamljiv, ukusan i sočan i retko ko bi pogodio da mu je glavni sastojak šargarepa.

 

Ima sladak ukus, pomalo "cimetast", vrlo sličan kao kolač od žute bundeve, a nije čudno što ga, osim u Americi, gde je popularan kao carrot cake, sve češće spremaju i kod nas.

 

Sastojci:

 

  • 250 g brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • pola kašičice soli
  • 1 i po kašičica cimeta
  • 295 ml biljnog ulja
  • 200 g šećera
  • 200 g smeđeg šećera
  • kašičica ekstrakta vanile
  • 4 veća jaja
  • 300 g očišćene i izrendane šargarepe (5 do 6 srednjih šargarepa)
  • 100 gr iseckanih oraha
  • 65 g suvog grožđa

 

+ za krem:

 

  • 225 g krem sira (koji je odstojao na sobnoj temperaturi)
  • 140 g šećera u prahu
  • 80 ml slatke pavlake

 

Obavezno isprobajte kolač od šargarepe, poznat i kao carrot cake
Obavezno isprobajte kolač od šargarepe, poznat i kao carrot cakefoto: Shutterstock, James Clarke

 

Priprema:

  1. Rernu zagrejte na 180 stepeni.
  2. Namastite okrugli kalup za torte i stavite pek-papir, pa i njega namastite. Možete i kombinovati sa brašnom. Potrebna su vam dva kalupa, za dva patišpanja, a ako nemate, pecite iz dva puta.
  3. U jednoj činiji pomešajte brašno, sodu, so, cimet, dok ne dobijete kompaktnu smesu.
  4. U posebnoj činiji pomešajte ulje, šećere i vanilu. Umutite i jaja, dodajite jedno po jedno, dok se ne sjedini.
  5. Dodajte suve sastojke iz tri dela, polako i nežno mešajući spatulom dok smesa ne postane glatka. Dodajte i šargarepe, orahe i suvo grožđe.
  6. Smesu podelite na dva dela i sipajte u dva kalupa (ili pecite jedan po jedan patišpanj). Trebalo bi da se ispeku za 35 do 45 minuta, a gotovi su kad čačkalica izađe čista.
  7. Hladite u kalupu oko 15 minuta, a onda ih izvrnite da se ohlade i sklonite pek-papir s njih.
  8. U većoj činiji mutite krem sir dok ne postane skroz kremast, oko minut. Dodajte šećer u prahu, deo po deo, pa sipajte slatku pavlaku, i onda mutite na srednjoj brzini oko minut. Ostavite pokriveno da se ohladi.
  9. Kada su i biskviti ohlađeni, prvo sipajte krem na jedan biksvit, pa ga pokrijte drugim. Ostavite malo krema za dekoraciju vrha torte: tu premažite ostatak krema.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

Bonus video

Kako iseći okruglu tortu na puno parčića

 

makonda-tracker