Džejmi Oliver ima recept koji će spasiti i meso za praznični ručak koje ne ispadne baš najsočnije.
Slavni britanski kuvar Džejmi Oliver važi za jednog od najsposobnijih i najpoznatijih umetnika kada je kulinarstvo u pitanju.
Njegovi recepti su jednostavni, saveti su praktični, a i za najjednostavnija jela ima fantastične cake kako da ispadnu najbolje moguće.
U jeku priprema za praznike, Džejmi Oliver ima odličan recept za pripremu najukusnijeg umaka.
On će ulepšati svako pečenje, piletinu, ćuretinu i slično meso iz rerne, a spasiće ga ako je presuvo. Takođe, kako se umak servira vruć, meso može biti i sobne temperature, te ne morate brinuti da bude servirano odmah vruće iz rerne.
Sastojci:
- povrće po želji (luk, šargarepa, krompir, tikvice)
- 100 ml sirćeta
- 2 kašike džema od brusnice, malline, ribizle...
- 3 kašike brašna
- litar pilećeg temeljca
Priprema:
- Zajedno s mesom pecite povrće po želji: luk, krompir, šargarepu, tikvice...
- Kada je pečeno, meso ostavite sa strane, pa sklonite masnoću iz pleha. Savet Džejmija Olivera jeste da je držite u frižideru i iskoristite za neki sledeći recept s umakom, uz dodatak začinskog bilja.
- Povrće vratite na ringlu kako bi suvišna tečnost isparila.
- Džejmi Oliver dodao je oko 100ml sirćeta, a potom i dve kašike džema, tvrdeći da je to dobra razmera kiselog i slatkog, a potom i tri kašike brašna; potom, sipao je pileći temeljac, uz napomenu da može i obična voda, napunivši pleh do vrha.
- Ostavio je da se krčka oko pola sata, jer što duže stoji i krčka se, to će biti ukusnije.
- Procedite i sipajte u činiju, a možete promešati povrće da se otpuste sokovi.
- Meso koje je stajalo prekriveno na sobnoj temperaturi prelijte vrućim umakom.
Bonus video
OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime