slatko da slađe ne može

Ovako ga pravi Džejmi Oliver, a sad možete i vi: Recept za omiljeni dezert Kejt Midlton koji je prava kalorijska bomba

0

Iako ima mnogo kalorija Kejt ne može da mu odoli

foto: Shutterstock / Piotr Krzeslak
foto: Shutterstock / Piotr Krzeslak

Princeza Kejt Midlton veoma vodi računa o tome šta jede i u koje vreme. Za njenu vitku liniju odgovoran je disciplinovan način života koji podrazumeva zdravu hranu i umerenu fizičku aktivnost.

 

Ipak, i ona, kao i sve druge žene na svetu, ponekad poklekne pred izazovima, a puding od karamele je definitivno nešto čemu ne može da kaže "NE". 

 

Poslastica pod nazivom "Sticky toffee pudding" ili u prevodu lepljivi puding od karamele, najdraža je poslastica princeze od Velsa, kojoj je verna ostala još od detinjstva. Ova poslastica ima dugu tradiciju u Britanskoj istoriji.

 

 

Ovaj slatkiđ ima mnogo kalorija, ali je toliko ukusan da je i princeza spremna da "zažmuri na jedno oko" kada je on u pitanju. Ovaj kolač Kejt često jede u malom restoranu "Old Boot Inn"  u kojem je kao dete provodila poprilično vremena.

 

- Kejt je prilikom dolazaka diskretna i ima samo lepe reči za osoblje. Ljubazna je i uvek pohvali kuvara koji joj pripremi savršeno vlažni i penušavi puding od karamele - rekao je kuvar za časopis People.

 

Evo kako omiljeni dezert Kejt Midlton pravi kultni britanski kuvar Džejmi Olivera. Vi recept možete prilagoditi ukusu, a ovo je originalan recept.

 

Sastojci:

 

  • 200 g svežih urmi bez koščica
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 80 g rastopljenog maslaca
  • 170 g šećera
  • 2 velika jaja
  • 170 g brašna
  • ¼ kašičice mlevenog cimeta
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašike jogurta

 

Za umak od karamele:

 

  • 115 g maslaca
  • 115 g svetlog šećera
  • 140 ml slatke pavlake

 

Recept za dezert koji Kejt Midlton obožava
Recept za dezert koji Kejt Midlton obožava foto: Shutterstock / Cesarz

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 180ºC. Stavite urme u posudu sa sodom bikarbonom i prelijte ih s 200 ml vrele vode. Ostavite da odstoje par minuta da omekšaju, a zatim procedite. Umutite urme u blenderu dok ne dobijete pire.

 

U međuvremenu, drvenom kašikom penasto izmiksajte maslac i šećer, dodajte jaja, brašno, cimet i mleko. Dobro izmešajte, zatim dodajte jogurt i kašaste urme.

 

Izlijte u maslacem namazanu vatrostalnu posudu ili za to namenjen kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 35 minuta.

 

Dok se puding peče, napravite umak tako da maslac, šećer i slatku pavlaku stavite na laganu vatru dok se šećer ne istopi, a umak zgusne i potamni.

 

Za posluživanje kašikom, izvadite puding za stolom i prelijte ga umakom od karamele.

 

Bonus video:

 

Kako da napravite čizkejk u čaši pogledajte u videu

 

 

makonda-tracker