Avokado može da se koristi i u slatkim i u slanim jelima zbog njegovog neutralnog ukusa, a poželjno je jesti ga što češće
Avokado je proteklih godina neizostavan u ponudi naših supermarketa, što dugo nije bio slučaj, pa ljudi i dalje ne znaju sve mogućnosti s ovim superzdravim voćem.
Potiče iz Srednje Amerike i Meksika, a popularan je u celom svetu zbog njegove nutritivne vrednosti i obilja vitamina i minerala.
U samo 100 grama ploda avokada nalazi se 2 g proteina, 6,7 g biljnih vlakana, 8,53 grama ugljenih hidrata (ali samo 0,66 grama šećera), zatim 14,66 grama masti i od toga 2,126 grama zasićenih masti... U avokadu se nalazi mnogo folata, kalijuma, vitamina C, K, B5 i B5, a brojna istraživanja pokazala su da ovaj plod treba da bude deo raznovrsne i uravnotežene ishrane.
Postoji mnogo načina da jedemo avokado, a u nastavku vam predlažemo nekoliko recepata.
Gvakamole sos
Sastojci:
- 1 avokado
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike soka od limuna
- so po ukusu
- (opciono) peršun, beli luk, biber, korijander
Priprema
- Avokado oljuštite i isecite na kockice, pa ubacite u blender i dobro usitnite.
- Dodajte ulje, sok od limuna i malo soli, pa blendajte još malo.
- Po želji dodajte i opcione sastojke, pa dobro promešajte.
- Čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi.
Salata sa tunjevinom
Sastojci:
- 1 veliki avokado (mogu i 2 manja)
- 170 g tunjevine iz konzerve
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 struka mladog luka
- 2 kašike seckanog peršuna
- so i biber po ukusu
Priprema
- Sipajte u činiju tunjevinu iz konzerve, s tečnošću u kojoj je bila.
- Oljuštite avokado i prepolovite ga, pa isecite na kocke i ubacite u tunu.
- Iseckajte mladi luk na kolutove, pa sipajte ulje, sok od limuna, so, biber i peršun. Dobro promešajte.
- Služite uz prepečen hleb i služite uz zelenu salatu.
Burito-pita sa avokadom
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 1 veliki avokado
- 500 g mlevenog mesa po želji
- 1 velika crvena paprika
- 1 glavica crnog luka + još pola za sos od avokada
- 2 čena belog luka
- 1/4 šolje kukuruza
- 2 šolje spanaća
- šaka rendanog sira
- malo kumina
- sok od limuna
- 1/8 kašičice belog i crnog luka u prahu
- 1/4 šolje pavlake
- so i biber po ukusu
- malo ulja
Priprema
- Povrće operite, očistite i iseckajte što sitnije.
- U šerpi, na srednjoj temperaturi, zagrejte malo maslinovog ulja, pa na tome prodinstajte crni i beli luk.
- Potom dodjate meso i papriku i dinstajte oko pet minut, pa ubacite kukuruz i spanać, sipajte so, biber i kumin i mešajte nekoliko minuta. Sklonite s ringle.
- Stavite dve kore za pitu na radnu površinu, svaku namažite uljem, pa ih poređajte jednu preko druge i po gornjoj pospite rendani sir. Stavite fil od mlevenog mesa na koru, lepo rasporedite, pa umotajte kao rolat. Ponavljajte dok ne potrošite materijal.
- Pecite u tepsiji obloženoj pek-papirom, u rerni zagrejanoj na 180°C. Treba da se peče po 8-10 minuta sa svake strane.
- Zatim pravite sos od avokada: stavite u blender avokado isečen na kockice, pavlaku, sok od limuna, crni luk i blendajte dok se ne sjedini.
- Služite dok je toplo.
BONUS VIDEO
Recept za punjeni avokado