prste da poližete!

Za doručak, ručak, večeru ili slavu: Posne SLANE ROLNICE od kojih je stomak pun posle nekoliko zalogaja (RECEPT)

Na prvi pogled podsećaju na rolnice sa cimetom, a zapravo su u pitanju slane i poslne rolnice sa pečurkama i fenomenalnim prelivom od belog luka.

Posne rolnice za sve prilikefoto: roman tohtohunov/Shutterstock

 

Ako vam je ponestalo ideja za ukusno i zasitno posluženje u danima Božićnog posta, ovaj recept mogao bi biti baš ono što vam treba.

 

Mekano pecivo punjeno izdašnim i slanim nadevom traži malo truda, ali sigurno se nećete pokajati kada jednom zagrizeve ove fantastične rolnice od pečuraka.

 

S obzirom na sastojke, rolnice se mogu jesti za bilo koji obrok, a biće i sjajan dodatak slavskoj trpezi.

Posne toskanske rolnice s pečurkama

 

Sastojci:


Za testo

 

  • 3 šolje brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja vode

 

Slani rolat od pečuraka, s prelivom od lukafoto: Africa Studio/Shutterstock

Za nadev

 

  • 2 kašike biljnog ulja
  • ½ šolje sitno seckanog crnog luka
  • 220 g sitno seckanih pečurki
  • ½ šolje sušenog paradajza
  • 1 glavica mlevenog belog luka
  • ¼ kašičica bibera
  • ⅛ kašičica soli
  • ⅛ kašičice tucane paptikr
  • 3 šolje seckanog spanaća
  • 2 kašike brašna
  • ¼ šolje ovsenog ili drugog biljnog mleka
  • 2 kašike biljnog putera ili biljnog mleka


Za preliv

 

  • ½ šolje biljnog putera
  • 6 čenova belog luka, mlevenog
  • ¼ šolje biljnog sira
  • ¼ kašičice suvog začina
  • ¼ kašičice bibera
  • 1 kašika brašna
  • ¼ šolje biljnog mleka

Priprema

 

  1. Pomešajte u činiji brašno, šećer, kvasac i so, pa dodajte vodu i polako mutite mikserom, pa nastavite da mesite rukom kad se zgusne testo.
  2. Kad dobijete loptu, prekrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite da odstoji 60-90 minuta na toplom mestu dok ne nadođe.
  3. Iseckajte sve povrće, pa zagrejte tiganj na srednju vatru i stavite biljni puter da se topi. Na njemu ispržite crni luk i sitno seckane pečurke, pa dinstajte nekoliko minuta dok lepo ne omekne. Dodajte i beli luk i sušeni paradajz i ostavite da se krčka još dva minuta.
  4. Pospite solju, biberom i tucanom paprikom, pa dobro promešajte i ubacite sitno seckan spanać da se krčka oko tri minuta.
  5. Smanjite temperaturu na tihu vatru, pa dodajte i brašno i mešajte dok se ne sjedini i dodajte biljno mleko, pa dobro promešajte. Pustite se kuva dok se ne zgusne i ne bude više soka, uz često mešanje, pa sklonite s vatre da se skroz ohladi.
  6. Kad se testo udvostruči, premesite ga i prebacite na pobrašnjenu površinu. Razvijte kuglu u pravougaonik, pa kašikom premažite nadev preko testa. Nikako ne stavljajte vruću smesu na testo. (Možete pravougaonik iseći na trake, pa filovati jednu po jednu i rolati.)
  7. Preko toga pospite rendani biljni sir, pa umotajte pravougaonik od testa u rolat. Isecite ga na komade, idealno 12, ali možda ćete dobiti i više.
  8. Ređajte po plehu obloženom pek-papirom, pa ostavite da odstoji tako još 45 minuta-60 minuta.
  9. Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa premažite rolnice biljnim puterom ili biljnim mlekom. Kad se zagreje, stavite da se peče najmanje pola sata.

 

Pečurke su savršena zamena za meso u danima postafoto: YARUNIV Studio/Shutterstock

Za preliv od belog luka

 

  • Otopite biljni puter na srednjoj vatri, pa dodajte beli luk i pržite jedan minut. Potom sipajte biljni sir, suvi začin, i biber, pa promešajte.
  • Pospite brašnom i brzo promešajte da se sjedini.
  • Sklonite s vatre i pažljivo sipajte malo po malo biljnog mleka da se sjedini, pa vratite na vatru.
  • Mešajte dok se ne zgusne (možda ćete morati da dodate još 2-3 kašike biljnog mleka da postignete zadovoljavajuću konzistenciju).
  • Pospite ovim prelivom rolnice.
  • Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru 3-5 dana.

 

BONUS VIDEO

Kako se prave POPECI?