Tokom prženja hrane, često ulje prska na sve strane, pa može da vas opeče, uprlja kuhinju...
Kada pripremamo obroke, teško je potpuno zaboraviti na prženje.
Dok ga neki izbegavaju, mnogi vole prženu hranu, ali postoje propratne okolnosti zbog koje ljudima taj proces u kuhinji često bude mrzak.
Tokom prženja hrane, ulje često prska, pa nas tako i opeče, a osim toga, neretko moramo da čistimo šporet, pločice ili kuhinjske elemente zbog ovoga.
I dok mnoge domaćice najpre sipaju ulje u hladan tiganj, pa ga onda stavljaju na šporet da se zagreje, veruje se da postoji bolja opcija i da ovo zapravo i dovodi do prskanja ulja na sve strane.
Najpre, preporučuje se da ulje sipate u prethodno zagrejan, suv tiganj.
Ne zaboravite da tiganj mora biti skroz suv, jer i voda dovodi do prskanja.
Osim toga, prskanje ulja može da ima svoj uzrok u ogrebotinama u tiganju. U tom slučaju, isprobajte da sipate so u čist tiganj. Tada se on malo zagreje da se ogrebotine popune, potom se višak prosipa, a tek onda sledi ulje.
Ova metoda pomaže i da se hrana ne lepi za tiganj.
Bonus video
Kako ukloniti mrlje od ulja?