važno je

Šta prvo treba popiti na NA PRAZAN STOMAK? Za većinu nutricionista nema dileme – ovo najbolje piće za jutro

Koja tečnost je prva koju treba uneti u organizam kada tek ustanemo i započinjemo dana? 

Mnogo je dilema o najboljem piću za prazan želudac. Bespotrebno jer većina nutricionista kaže da vam je prvi instinkt odličan...foto: Studio Dagdagaz/Shutterstock

Konačno ste prestali da odlažete alarm, naterali se da ustanete i uputili se pravo u kuhinju. Pravo je vreme da popijete nešto, ali – šta?


Prvo na šta pomislimo je voda, a evo šta stručnjaci misle o tome.

 

Šta prvo treba popiti na prazan želudac?


Ako najpre sipate čašu vode, ne možete da pogrešite, saglasna je većina stručnjaka. Kako su istakli za Huff Post, vodu je korisno popiti i ako niste žedni


Možda ne morate nužno da osetite žeđ, ali je ispijanje vode zdrava navika koja omogućava da budete adekvatno hidrirani celog dana – ističe registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja Viki Šanta Retelni.

Brojna istraživanja pokazala su mnoge prednosti konzumiranja vode čim ustanemo, a samo neke od njih su čišćenje creva, detoksikacija organizma, manji rizik od glavobolja, više energije...

 

Čaša vode na prazank stomak za savršen početak danafoto: Krakenimages.com, Shutterstock

Ipak, kada je reč o detoksikaciji, budite na oprezu – ne postoji piće koje deluje kao filter i izbacuje samo loše i nezdrave supstance iz organizma, iako će više vodi sigurno pomaći čišćenju tela kroz urin.


Ne verujete nijednom napitku za koji se tvrdi da vas detoksiksuje – kaže nutricionistkinja Amanda Frankeni za Huff Post.


Čaša vode s limunom – da ili ne?


Niko od stručnjaka kojima se Huff Post obratio nije smatrao da postoji neka posebna magija u vrućoj vodi s limunom, najčešće preporučivanim napitkom za prazan stomak. Ipak, oni to ne obeshrabruju.


Vidim zašto je ta ideja privlačna – kaže nutricionistkinja Ejmi Gorin.

 

Limunada nije isto što i čaša vode s limunomfoto: Shutterstock/al1962

Vruća voda je neverovatno umirujuća, a limun daje lepu kapljicu citrusa. Lično, ako pijem topli napitak, više volim da iz njega dobijem antioksidanse, pa predlažem da se umesto toga pije zeleni čaj s limunom.


Da li sme da se pije čaj na prazan stomak?


Prema rečima stručnjaka, čaj je, bez obzira na kojoj temperaturi, uvek zdrav izbor.

 

Registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja Tobi Smitson, kojoj je sa 8 godina dijagnostikovan dijabetes, kaže da baš svaki dan započinje kuvanjem čaja i da joj taj čajnik traje ceo dan.

 

Čaj od đumbira je sjajan izbor iz mnogo razloga foto: Halil ibrahim mescioglu/Shutterstock

Istraživanja su pokazala zdravstvene prednosti čaja, uključujući prevenciju i upravljenje dijabetesom – napominje ona. – Izgleda da polifenoli u čaju utiču na aktivnost insulina, a druge prednosti uključuju poboljšanu osetljivost na insulin, održavanje zdravog krvnog pritiska, smanjenje rizika od bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

 

BONUS VIDEO

Ruzmarinova voda za kosu