Ako nemate vremena za slaganje bureka u tepsiju i dugotrajno pečenje u rerni, obavezno probajte ovaj brzi turski recept
Burek je jedno od omiljenih jela turske i balkanske kuhinje, a posebno je popularan burek sa sirom.
Dok kod nas to uglavnom nije slučaj, u turskim receptima ovu varijantu obično prati i sitno seckani peršun, koji pecivu daje božanstven ukus, a proteklih godina su sve popularnije varijante iz tiganja.
Takvi bureci prave se brzo i jednostavno, a rezultat je fenomenalan!
Turski burek iz tiganja
Sastojci:
- 300-350 g kora za pitu
- 1 jaje
- 1/3 šolje mleka
- 1/3 šolje ulja
- prstohvat soli
- 200 g sira (možete da pomešate feta sir i sitni slani sir ili mocarelu)
- 1 kašičica sitno seckanog peršuna
- ulje ili puter za prženje
Priprema
- Razbijte jaje, pa ga u činiji pomešajte s mlekom, uljem i prstohvatom soli. Sve dobro promešajte.
- U drugoj posudi pomešajte sir i peršun i lepo sjedinite.
- Na dno podmazanog (širokog) tiganja stavite gotovu koru za pitu, tako da pokrijete sve stranice i da viri malo preko ivica. Preko stavite jednu zgužvanu koru, tako da napravite "džepove" u koje će se uvući fil.
- Sipajte fil od jaja, mleka i ulja, pa preko stavite još jednu zgužvanu koru.
- Zatim nanesite fil od sira i peršuna.
- Preklopite delovima kore koji su visili sa ivica tiganja, tako da prekrijete fil u potpunosti. Lagano navlažite kako bi se lakše zalepile kore.
- Ako je ostalo još fila, sipajte preko.
- Pržite na srednjoj vatri dok lepo ne porumeni, pa okrenite i pržite još nekoliko minuta.
Turski burek za 15 minuta – video-uputstvo
BONUS VIDEO
Lažne mini pite od praziluka
( Glossy )