lako ćete sprečiti to

Kako da ne puca slavski kolač? Čak i kad SVE uradite kako treba, zbog jedne sitne greške kora može da pukne

Slavski kolač, kao i svi hlebovi, proje i ostala peciva, lako može da pukne odozgo, a evo zašto se to dešava i kako sprečiti

Kako sprečiti pucanje kore slavskog kolača, hleba, proje...?foto: Creative Family/Shutterstock

Slavski kolač je glavno obeležje krsne slave, uz sveću, ikonu i slavsko žito.

 

Čak i ako ne možete da priuštite raznovrsnu i bogatu trpezu, bogata pogača koja simbolizuje Hristovo telo uvek je na njoj i zauzima centralno mesto.


Uvek okruglog oblika, slavski kolač se ukrašava figurama od testa koji su simboli želja domaćina za blagostanje cele porodice, pa variraju u zavisnosti od njihovih nada i dela zemlje u kome se prave.


Pravljenje slavskog kolača za mnoge je izazov, pa odlučuju da ne rizikuju i da kupe ovu pogaču, ali ona se zapravo priprema i ukrašava vrlo jednostavno. Međutim, ono što se često dešava i najveštijima jeste da im slavski kolač puca, što možete sprečiti lako.

 

  • Zašto slavski kolač puca i kako to sprečiti?


Kako da slavski kolač ne puca briga je mnogih domaćina i domaćica, čak i kada su vrlo iskusni u kuhinji.


Koju god vrstu domaćeg hleba da pravite, želite da kora bude savršena, a većina, pa čak i peciva od nepšeničnih brašna, poput proje, često imaju puknutu koru kad se izvadi iz rerne. Uglavnom se veruje da to govori nešto o kvalitetu hleba, ali zapravo se radi samo o manjku vlažnosti.

 

Slavski kolač često puca iz nekoliko razlogafoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Naime, pucanje testa u najvećem broju slučajeva nastaje usled nedovoljne elastičnosti, koja se postiže dodavanjem tečnosti. Odgovarajuća količina vode u testu je ključna da se ono ne cepka i ne puca jer brašno samo po sebi sadrži proteine, a kada se kombinuje s vodom nastaje prava mreža glutena, koji mu daje glatkoću i elastičnost.

 

Bez dovoljno vode, gluten ne može da se formira koliko je potrebno i test ne može da se rastegne, naraste i da hleb bude onakav kakav želite. Dakle, da slavski kolač ne bi pukao odozgo, obavezno dodajte malo više vode nego inače.


Uz to, čak i kada ste sipali dovoljno vode, ako je testo dugo stajalo, može da se osuši i da imate isti problem. Ukoliko ste ostavili testo da stoji duže, obavezno ga prekrijte folijom ili krpom.


Takođe, do pucanja kore mogu da dovedu i upotreba niskoproteinskog brašna i prekratko mešenje testa.

 

Da kora ne bi pukla prilikom pečenja slavskog kolača, postarajte se da testo ima dovoljno vodefoto: Creative Family/Shutterstock


Postoji mnogo varijanti slavskog kolača, a obično se priprema ovaj – najbrži, najjednostavni i superukusan!


Sastojci:

 

 

  • 700 g belog brašna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 500 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

 

Priprema

 

  1. Izmrvite kvasac u malo mlake vode i šećer, pa razmutite i sipajte kašiku brašna.
  2. Posle 5-10 minuta, dodajte ostatak brašna i kiselu vodu, pa sipajte ulje i so i dobro zamesite. Treba da dobijete testo koje nije tvrdo, ali s ene le pi za ruke.
  3. Ostavite da odstoji pokriveno oko 40 minuta na toplom mestu.
  4. Potom potovo premesite, pa prebacite u posudu za pečenje obloženu pek-papirom, ukrasite po želji i ostavite da naraste još oko 15 minuta.
  5. Pecite najmanje 50 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

BONUS VIDEO

Kako da dekorišete slavski kolač