prste da poližete!

Sočna pita, kremasti tiramisu & slasna fokača: 3 recepta s BUNDEVOM zbog kojih ćete poželeti da jesen traje večno

Bundevu možete iskoristiti i za slatka i za slana jela, a ovo su neki od najlepših recepata koji su popularni ove jeseni

grčka pita od bundeve posuta šećerom u prahufoto: NADKI/Shutterstock

Bundeva spada u omiljene jesenje plodove, a ona obiluje hranljivim materijama zbog kojih bi trebalo obavezno da se nađe na svačijoj trpezi ovih dana.


Ona sadrži značajne količine brojnih minerala poput kalijuma i vitamina A, E, K, B6 i drugih, a veoma je bogata beta karotenom, koji pomaže telu da se izbori s infekcijama, koristan je i za kožu, zdravlje oka, metabolizam...


Bundeva je posebno popularna jer može da se nađe i u slanim i u slatkim receptima, a pored superzdravečorbe od bundeve možete probati i ova jela.

 

Bundevara

 

bundevara, sočna pita od bundeve i gotovih korafoto: Kremena Ruseva/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 kilogram bundeve
  • pakovanje kora za pitu
  • 6 kašika griza
  • 200 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 150 grama suvog grožđa
  • cimet po ukusu
  • ulje po potrebi
  • šećer u prahu za posipanje

 

Priprema

  1. Očistite bundevu i izrendajte je.
  2. Premažite uljem jednu koru za pitu, pa je preklopite drugom i premažite i nju, pa ponovite s još dvema korama.
  3. Preko pospite rendanu bundevu, pa pospite šećerom i vanilinim šećerom i jednom kašikom griza.
  4. Pospite suvim grožđem i cimetom.
  5. Motajte u rolat, ali pripazite da savijete i bočne strane da nadev ne bi ispao.
  6. Ponavljajte dok ne utrošite materijal.
  7. Poređajte pitice po plehu obloženom pek-papirom, ali pazite da ne budu previše zbijene jedna uz drugu da bi bile fino hrskave sa svih strana. Možete je ređati i ukrug, tako da izgleda kao džinovski puž.
  8. Premažite kore odozgo uljem.
  9. Pecite oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  10. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.

Tiramisu s bundevom

 

Tiramisu od bundeve i piškota u čašamafoto: Nataliia Leontieva/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 300-400 grama bundeve
  • 100 grama maslaca
  • 1 kesica cimetovog šećera
  • 2 kašike šećera
  • 200 grama praha za šlag
  • kakao prah po ukusu ili seckani orasi za posipanje
  • 100 g piškota
  • 1 kašika ruma
  • 300 ml mleka
  • šolja kuvane jake kafe

 

Priprema

  1. Očistite bundevu i isecite je na sitne kockice, pa u dubljem tiganju pomešajte s maslacem, šećerom i cimetovim šećerom.
  2. Stavite da se krčka oko 20 minuta na srednjoj vatri, sve vreme mešajući, dok se makar polovina ne karamelizuje. Sklonite se strane da se prohladi.
  3. U činiju sipajte mleko i prah za šlag, pa mutite dok ne dobijete krem. U međuvremenu dodajte rum i nastavite da mutite još malo.
  4. Propolovite piškote i umočite u kuvanu kafu.
  5. Na dno posude u kojoj ćete servirati stavite piškote, pa fil od bundeve, pa šlag i tako ponavljajte dok ne napunite čašu.
  6. Na kraju pospite kakaoom i/ili seckanim orasima.

Fokača od bundeve

 

Fokača od bundevefoto: ariusrasu/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 200 grama bundeve
  • 180 grama brašna
  • kocka kvasca
  • so po ukusu
  • 150 ml tople vode
  • 500 ml maslinovog ulja
  • 70 grama ruzmarina
  • 40 grama crnog kima
  • masline po ukusu
  • (opciono) seckana kobasica, rebarca ljubičastog lluka, čeri paradajz, slanina...


Priprema

  1. U dubokoj činiji pomešajte pire od bundeve s brašnom, kvascem i soli po ukusu
  2. Dodajte toplu vodu, zamesite i ostavite da nadođe. Posle pola sata, premesite testo, pa ga stavite u podmazan kalup za pečenje i protresite da se izjednači.
  3. U jednoj šolji pomešajte maslinovo ulje, ruzmarin i crni kim, pa time prelijte testo. Poređajte masline, pa ostavite da odstoji 20 minuta. Po ukusu dodajte slaninicu, crni luk, kobasicu seckanu na kolutove i sl.
  4. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na na 200 stepeni oko 20 minuta.

BONUS VIDEO

Lažna musaka sa bundevom