tradicionalno jelo u novoj ulozi

Kako smršati uz KAČAMAK? Sve je popularniji u borbi s kilogramima, a ovako se konzumira u dijeti

Na internetu je sve popularniji jelovnik čija je glavna zvezda tradicionalni kačamak.

kačamak se već godinama jede u svim srpskim porodicama, ali sada je popularan i kao dijetafoto: StockImageFactory.com/Shutterstock

Kačamak je već decenijama tradicionalno jelo na srpskoj trpezi, a glavni sastojak koji vam je potreban da biste ga napravili jeste kukuruzno brašno.

 

Od njega se pravi ukusna kaša, koja je mnogima zbog jednostavnosti pripreme omiljen doručak, a mnogi sada biraju i dijetu s kojom se uz njega mršavi!

 

Kako se navodi na zdravstvenoj platformi Healthline, u četvrtini šolje (oko 30 grama) kukuruznog brašna nalazi se 110 kalorija, 3 grama proteina, 1.5 gram masti, 22 grama ugljenih hidrata i 2 grama vlakana.

 

Takođe, sadrži i vitamine B grupe, gvožđe, kalijum, magnezijum i ostale nutrijente, antioksidanse, lako se vari, dobar je za probavu...

 

Međutim, kačamak je postao i dosta popularan kao glavna namirnica u tzv. kačamak dijeti.

 

Kako joj i samo ime govori, dijeta se bazira na konzumaciji kačamaka, koji je napravljen od kukuruznog brašna.

 

kačamak je sve popularniji u vidu dijetefoto: Diana Sklarova/Shutterstock

Može se naći dosta jelovnika, ali najpopularniji je i najjednostavniji.

 

Pravila:

 

Za doručak se kačamak jede sa jogurtom. Možete dodati i malo voća (npr. jabuka).

 

Za ručak se kačamak jede sa kuvanim povrćem.

 

Za večeru se kačamak jede sa pečurkama i svežim povrćem (paradajz, krastavac, zelena salata, kupus).

 

U ovaj jelovnik može se uvesti nemasno meso ili riba, kao i kuvana jaja.

 

kačamak je popularna dijeta, ali ne može zameniti pravu i zdravu raznovrsnu ishranufoto: Valerio Pardi/Shutterstock

Međutim, uvek treba imati na umu da bi za zdravo i pravilno mršavljenje, kao i najbolji efekat za ceo organizam, uvek preporučljivije bilo posvetiti se raznovrsnoj i izbalansiranoj ishrani, u koju se uključuju i treninzi prilagođeni vašem zdravstvenom stanju i mogućnostima.

 

Da bi vam kačamak pomogao u mršavljenju, morate da ga kuvate bez mleka, šećera ili putera.

 

Sastojci:

  • 50 g palente
  • 200 ml vode
  • pola kašičice maslinovog ulja.
  1. 200 ml vode sipajte u šerpu i vrlo malo posolite.
  2. Ostavite da proključa pa dodajte palentu.
  3. Kuvajte na niskoj temperaturi 15-20 minuta.
  4. Kad se skuva, dodajte maslinovo ulje i promešajte.

Dok ste na kačamak dijeti, pijte puno vode i jedite male porcije kad osetite glad.

 

Bonus video

Kako smršati uz obilan doručak?