najbolji recept

Toliko je ukusan da ga možete jesti bez ičega: Turski HLEB PIDE koji ćete praviti za doručak, ručak i večeru

Isprobajte recept za turski pide ekmek, hleb koji se topi pod nepcima.

najukusniji pide ekmek, turski hlebfoto: grandbrothers/Shutterstock

Ako volite turske recepte, isprobajte i ovaj domaći turski hleb pide, odnosno pide ekmek, savršenstvo ukusa od najjednostavnijih sastojaka!

Možete ga jesti za doručak, ručak i večeru, a u svakoj varijanti će biti odličan dodatak svakom obroku.

 

Pravi se lako, a jedina "mana" je čekanje da se kvasac aktivira i testo odmori. U svakom slučaju, vredi napraviti ga, a sastojke verovatno već imate u kuhinjskom ormariću. Osim ovog hleba, probajte i recept za vazdušaste pamuk-kiflice.

 

Sastojci:

 

  • 230 grama belog pšeničnog brašna
  • 200 ml tople vode
  • pola kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica sušenog kvasca
  • pola kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka
  • susam, crni kim

 

Priprema:

  1. U dublju činiju sipajte vodu, veći prstohvat šećera, malo brašna, pa pomešajte i sipajte preko kvasac. Ostavite oko pola sata na toplom mestu da odstoji i aktivira se.
  2. U kvasac dodajte ostatak brašna, malo soli, pa maslinovo ulje i zamesite testo. Testo će biti dosta lepljivo. Mesite ga oko 5 minuta.
  3. Prebacite ga u plastičnu činiju podmazanu maslinovim uljem, stavite poklopac i ostavite oko sat vremena da odstoji.
  4. Smesa će se udvostručiti, pa je prebacite na dobro pobrašnjenu površinu, pa pospite s još brašna jer će i dalje biti lepljiva.
  5. Prepolovite smesu na dva jednaka dela.
  6. Obe smese još malo premesite rukama, pa stavite u pobrašnjeni pleh i oblikujte po želji. Ne treba vam oklagija!
  7. Utisnite prstima testo da ima "rupice" po sebi i ostavite još 20 minuta odmori.
  8. Premažite jajetom i pospite susamom i crnim kimom.
  9. U rernu zagrejanu na 220 stepeni stavite hlebiće i pecite 12 do 15 minuta.
  10. Ostavite da se ohladi oko 15 minuta i uživajte u ukusu!

Bonus video

Turski kolač s bademom