oblačići na tanjiru

Meke kao pena, a ostaju sveže danima: PAMUK-KIFLICE po turskom receptu koje se filuju sirom, džemom, kremom, ajvarom...

Najbolji recept za vazdušaste domaće kiflice koje, po želji, možete filovati i slatkim i slanim nadevom, a biće božanstvenog ukusa u svakom slučaju

Turske kiflice mekane kao pamukfoto: Shutterstock/Vesna Markovic

Kiflice su pouzdano i provereno domaće pecivo koje se pravi očas posla, a veoma su prakitčne jer možete lako da ih spakujete za posao i dekorativan su dodatak posluženju.

 

Savršene i za svečanu trpezu i kada samo ne znate šta da doručkujete, a posebno su dobro rešenje opcije koje danima zadržavaju svežinu i mogu da se filuju i slatkim i slanim nadevom.

 

Ovaj turski recept daje najmekanije domaće kiflice, a one će biti i vazdušaste i vrlo ukusne.

 

Sastojci:

 

  • 900 grama mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike šećera
  • 2 jajeta
  • 500 ml mleka
  • 10 grama suvog kvasca
  • 100 grama margarina
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika soli
  • susam za posipanje

 

Priprema

  1. Zagrejte mleko, pa u njega ubacite dve ravne kašike šećera i kvasac, pa dobro razmutite.
  2. Posle pet minuta, dodajte malo brašna, dva belanceta i jedno žumance, otopljen margarin (ostavite jednu kašiku sa strane), alkoholno sirće i prašak za pecivo. Sve dobro promešajte.
  3. Potom uz mešanje dodajte postepeno ostatak brašna i so, pa nastavite da mesite rukom najmanje 10 minuta i po potrebi dodajte još brašna.
  4. Kada dobijete lepljivo testo, podignite ga, sipajte kašiku otopljenog margarina koju ste stavili sa strane, pa spusite testo preko toga, prekrijte i ostavite da odstoji na toplom mestu oko sat vremena.
  5. Zatim premesite, pa oblikujte na pobršanjenoj površini kuglu od testa i razvucite je oklagijom.
  6. Nožem isecite na 16 trouglova (ili više) jednake veličine, pa filujte po želji i rolajte u kiflice.
  7. Ređajte po plehu obloženom pek-papirom, pa prekrijte aluminijumskom ili providnom folijom i ostavite da odstoji još 30 minuta, pa premažite preostalilm žumancetom i pospite susamom.
  8. Zatim pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa pecite oko 20 minuta ili dok ne porumene.
  9. Kad bude gotovo, pokrijte krpom i ostavite da odstoji tako još 10-20 minuta.

BONUS VIDEO

Pečena palačinka sa jagodama